O-STA

Spletni nakup iz tretjih držav do 150 EUR brez carinskih dajatev

Za poštne pošiljke iz držav, ki niso članice EU, morajo biti praviloma opravljene carinske formalnosti. Na način njihove izvedbe vpliva tudi to, kdo je izvajalec poštne storitve (Pošta Slovenije ali kateri od kurirskih servisov oziroma hitrih pošt).

Spletni nakup do 150 EUR brez carinskih dajatev

Pošiljke z blagom v vrednosti do vključno 22 evrov (brez poštnine) so ob uvozu oproščene plačila vseh dajatev. Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo DDV. Za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, se poleg DDV plača tudi carina. Pri uvozu alkoholnih in tobačnih izdelkov ter parfumov in toaletnih vod navedene oprostitve ne veljajo.

Uvozne dajatve in carinske formalnosti

Osnova in stopnje

Osnova za obračun carine je carinska vrednost blaga, v katero se v celoti vključuje tudi poštnina do namembnega kraja.

Carinske stopnje za najpogosteje uvožene izdelke:

knjige, mobilni telefoni, prenosniki in tablični računalniki -0,

oblačila od 6,3 do 12 %,

oblačila od 6,3 do 12 %,

obutev od 3 do 17 %,

glasbeni CD-ji - 3,5 %,

DVD-ji (filmi) - 3,5 %.

DDV pri uvozu se obračuna od davčne osnove, ki jo sestavljata carinska vrednost blaga ter znesek carine in drugih dajatev, ki se plačujejo ob uvozu. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 % oziroma znižani stopnji 9,5 %, ki velja npr. za živila, knjige.

Carinska deklaracija in carinska vrednost

Kako pospešiti carinski postopek?

Carinski postopek je praviloma opravljen hitreje, če so na voljo potrebni podatki in dokumenti. priporočljivo je, da si kupci si preko pošiljatelja zagotovijo, da se v pošiljki nahaja ustrezen račun ali drugo primerno dokazilo o vrednosti nakupa (npr. izpis dražbe).

Ponarejeno in neustrezno blago

Cariniki se v poštnih pošiljkah pogosto srečujejo tudi z blagom, katerega uvoz je prepovedan ali omejen. Pogosto obravnavajo ponaredke različnega blaga, zato pri nakupih preko spleta svetujemo previdnost. Tako blago se lahko zadrži, pozneje pa tudi odvzame in uniči. Če gre pošiljka v uničenje, naročnik blaga ostane brez blaga. Bistveno nižja cena izdelka na spletu kot v običajnih trgovinah je lahko tudi znak, da z blagom ni vse v redu.

Preberite tudi Spletna trgovina: Bi svoje izdelke prodajali preko spleta? Bodite pozorni na zakone.

Na spletu potencialne stranke pred nakupom storitve ali izdelka zelo pogosto iščejo dodatne informacije. V kolikor bi želeli tudi vi prodajati prek spleta obiščite naš seminar Kako pristopiti k izdelavi dobre spletne strani.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/06/03/spletni-nakup-iz-tretjih-drzav-do-150-eur-brez-carinskih-dajatev/