O-STA

Izdelava spletnih strani: Zakaj je odzivni dizajn tako pomemben?

Za začetek naj razložimo, kaj sploh pomeni, da ima spletna stran t.i. odzivni dizajn. Morda je to dandanes za nekatere slabše znan pojem, ampak z gotovostjo bo to v prihodnosti postala samoumevna predpostavka za vse spletne strani. Odzivni spletni dizajn (Responsive Web Design ali RWD) v osnovi pomeni pristop k oblikovanju spletne strani, pri katerem izdelovalec spletno stran oblikuje tako, da se ta odziva in prilagodi glede na velikost naprave, preko katere dostopamo do spletne strani.

Katera barva spodbuja k nakupu?

Že kar nekaj časa velja, da namizni računalnik še zdaleč ni edina možnost, ki omogoča dostop do spletnih strani. Enostaven dostop do interneta in paleta različnih naprav nam omogočata, da na spletne vsebine klikamo tudi iz naših prenosnikov, tabličnih računalnikov in seveda pametnih telefonov. Po nekaterih ocenah naj bi pametni telefoni zasedali že več kot 40% vseh mobilnih telefonov na slovenskem trgu. Uporabniki smo torej vse bolj navajeni, da v žepu nosimo mini računalnik, s katerim lahko kjerkoli in kadarkoli dostopamo do spletnih vsebin... in temu se mora podjetnik seveda prilagoditi!

Odzivni dizajn nudi optimalno izkušnjo za uporabnika

Če zagotovimo, da je naša spletna stran oblikovana odzivno, bomo našim uporabnikom ponudili optimalno izkušnjo, ne glede na to, iz katere naprave dostopajo do naše spletne strani. Pomembno je, da so na mobilni spletni strani vse vsebine dostopne, dobro vidne ter da so opisi prilagojeni tako, da jih je na telefonu ali tablici mogoče brez težav prebirati. Če bomo spletno stran oblikovali z odzivnim dizajnom, bomo omogočili lažjo navigacijo po spletni strani, hitro in dostopno iskanje informacij ter pregledno izpostavitev pomembnih elementov.

S kakšno vsebino prepričamo spletne uporabnike v nakup?

Izdelava spletnih strani in odzivni dizajn

Morda (ne nujno) bodo vaši začetni stroški zaradi odzivnega dizajna malce višji, vendar se vam bo to dolgoročno obrestovalo. V kolikor se oblikuje spletna stran z odzivnim dizajnom, se namreč pripravi samo ena spletno stran, ki je primerna za več dostopnih naprav. Tako vam ni potrebno pripravljati še mobilne in tablične verzije, namesto dveh ali celo treh pa boste urejali samo eno vsebino.

Kako pristopiti k izdelavi dobre spletne strani?

Odzivni dizajn je zelo zaželen s strani brskalnikov, kot je Google

Odzivno oblikovanje ni pomembno samo iz stališča uporabnika, ampak tudi s stališča brskalnikov, kot je Google. Konec meseca aprila (21.4.2015) je Google oznanil nove posodobitve algoritma, ki določa rangiranje spletni straneh v brskalniku - tako ima zdaj zelo pomemben vpliv na umestitev spletne strani ravno mobilno prijazna izkušnja za uporabnika. To pomeni, da je odzivni dizajn eden bistvenih elementov optimizacije vaše spletne strani.

Potrebujete še kakšen razlog več? Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si, da skupaj preverimo, če ima vaša spletna stran odzivni dizajn oziroma če vam lahko pomagamo, da boste uporabnikom omogočili čim boljšo spletno stran.

Bi si želeli spletno stran izdelati sami in se naučili kako dodajati in odstranjevati vsebino? Vabljeni na delavnico Spletna stran TO GO, kjer boste spletno stran postavili s pomočjo naših strokovnjakov.

Prijava na delavnico

Pripravila: Pia Guštinčič, Data d.o.o.

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/06/15/izdelava-spletnih-strani-zakaj-je-odzivni-dizajn-tako-pomemben/