O-STA

Pogodba o zaposlitvi ali samozaposlitev?

Zgodi se, da po dveh letih sodelovanja s podjetjem, samostojni podjetnik s strani podjetja s katerim je sodeloval, dobi ponudbo za sklenitev pogodbe o zaposlitvi v tem podjetju.

Samozaposlitev kot edina možnost

Zgodba samostojne podjetnice, ki je na naši VEM točki opravila postopek zaprtja s.p., je zgovorna. Ko je pred leti na podjetje naslovila prošnjo za zaposlitev, ji je delodajalec na razgovoru predlagal, da bi s podjetjem sodelovala prek lastnega s.p.. Nič ni vedela o podjetništvu, še nikoli ni imela podjetja, vedno je z delodajalci sodelovala kot redno zaposlena oseba s pogodbo največkrat za določen čas.

Preberite tudi: Delo prek s.p. za enega naročnika dovoljeno, a pod dvema pogojema

Hitro se je organizirala. Povprašala je znance in prijatelje, ki so že bili s.p., kako naj se loti zadeve. Udeležila se je brezplačnih izobraževanj v podjetju DATA in si pridobila temeljna znanja o podjetništvu. Na VEM točki DATA je opravila postopek registracije s.p.. Odločila se je, da bo vodenje poslovnih knjig zaupala strokovnjaku, saj na tem področju ni imela znanja in izkušenj obenem pa je sklenila, da bo svoj čas in energijo usmerjala v delo, ki naj bi ga opravljala za podjetje, s katerim je sklenila pogodbo o poslovnem sodelovanju.

Preverite ponudbo naših izobraževanj!

Ves čas se je izobraževala na podjetniškem področju, se udeleževala raznih dogodkov, predvsem pa skrbela, da so bila naročila strank opravljena kvalitetno, pravočasno in z veliko mere dobre energije in volje. Sčasoma si je pridobila še nove stranke.

Potem, ko ji je njena stranka, s katero je največ sodelovala, predlagala redno zaposlitev, je razmišljala ali naj ohrani dopolnilno dejavnost (popoldanski s.p.) ali pa naj zapre s.p. in se v celoti posveti zadolžitvam na delovnem mestu. Odločila se je zapreti podjetje. Pri postopku zaprtja s.p. na VEM točki DATA pa smo skupaj ugotovili, da je bila njena nekajletna podjetniška izkušnja, dobra priprava in izkušnja za morebitni skok v podjetništvo v prihodnosti.

Pa vi? Ste pripravljeni na vstop v podjetništvo?

V kolikor se nagibate k temu, da bi postali podjetnik, vabljeni na brezplačno Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, kjer boste dobili vse informacije, ki jih potrebujete za čim lažji začetek.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Bogdana Rejc, podjetniška svetovalka

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/06/18/pogodba-o-zaposlitvi-ali-samozaposlitev/