O-STA

Standardna klasifikacija dejavnosti: Nakup in prodaja nepremičnin

V prvem delu smo pisali o tem, kaj morate vedeti preden postanete nepremičninski posrednik, v drugem delu pa o pridobitvi nepremičninske licence. V tretjem delu pišemo o dejavnosti trgovanja z lastnimi nepremičninami, oddajanju nepremičnin v najem in upravljanju z njimi.

Registracija podjetja: Obsežna klasifikacija je ena hujših zadreg

Trgovanje z lastnimi nepremičninami

V to dejavnost spada nakup in prodaja nepremičnin za svoj račun ( eno- ali večstanovanjskih stavb, nestanovanjskih stavb ter zemljišč), kot tudi parceliranje zemljišč brez opremljanja s komunalno infrastrukturo.

Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin

Tukaj predvsem mislimo na dajanje lastnih ali zakupljenih nepremičnin v najem in upravljanje z njimi, kot je dajanje stanovanj v najem za daljši čas, za mesečno ali letno najemnino in lahko vključuje tudi npr. dajanje hlevov v najem.

Upravljanje nepremičnin za plačilo ali po pogodbi

Sem spada:

upravljanje eno- ali večstanovanjskih stavb za plačilo ali po pogodbi

upravljanje stanovanj v časovnem zakupu (time sharing) za plačilo ali po pogodbi

upravljanje proizvodnih, poslovnih in drugih nestanovanjskih objektov za plačilo ali po pogodbi

upravljanje kmetijskih, gozdnih in drugih posestev za plačilo ali po pogodbi

Sem spada tudi:

pobiranje najemnin

Standardna klasifikacija dejavnosti: Kdo je lahko upravnik večstanovanjske hiše?

Upravnik večstanovanjske hiše je lahko pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki je registriran za dejavnost upravljanja z nepremičninami in vpisan v register upravnikov večstanovanjskih stavb pri pristojnem organu- Register upravnikov vodi pristojna upravna enota oziroma organ mestne občine, na območju katere je večstanovanjska stavba- Stanovanjski zakon (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 - ZVKSES, 47/06 - ZEN, 9/07 - odl. US, 18/07 - skl. US, 45/08 - ZVEtl in 57/08.).

V kolikor boste potrebovali do-registrirati katero od teh dejavnosti vam pri tem lahko pomagamo mi, brezplačno lahko tudi registriramo tako d.o.o. ali s.p.-je. Več o brezplačni registraciji podjetja lahko preberete tukaj. V primeru, da potrebujete računovodjo, morebitne storitve davčnega ali pravnega svetovanja ali izdelavo spletne strani, nas pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Storitve in svetovanja

Preberite tudi:

Kaj morate vedeti, preden postanete nepremičninski posrednik

Nepremičninska licenca nujna, če želite posredovati nepremičnine.

Razmišljate o odprtju lastnega podjetja? Vse informacije, ki jih potrebujete pred registracijo dejavnosti dobite na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Pripravil: Rok Gros, DATA d.o.o.

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/06/19/standardna-klasifikacija-dejavnosti-nakup-in-prodaja-nepremicnin/