O-STA

Prestižni "rožnati giro" prihodnji teden v Ljubljani prvič v zgodovini štarta izven Italije

Prihodnji petek in soboto, 3. in 4. julija 2015, bosta v Ljubljani potekala prolog in prva etapa prestižne 10-dnevne ženske kolesarske dirke Giro Rosa. Gre za izjemen dogodek, saj bo tokrat prvič v zgodovini ta kolesarska preizkušnja delno organizirana izven italijanskih meja. Mednarodna kolesarska zveza je organizacijo dogodka zaupala Kolesarski zvezi Slovenije, Kolesarskemu društvu Rog in Mestni občini Ljubljana ter družbi BTC na osnovi večletnih prizadevanj, ki so se izkazala v uspešni kolesarski ženski ekipi BTC City Ljubljana, v mednarodno priznanem Maratonu Franja BTC City in v lanskoletni uspešni izvedbi finala Svetovnega prvenstva za amaterske kolesarje UWCT 2014. Na dirki bo že drugič zapored nastopila tudi slovenska ekipa BTC City Ljubljana.

Giro Rosa je ena najzahtevnejših in najprestižnejših ženskih kolesarskih dirk v koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Ta 10-dnevna dirka, ki poteka že vse od leta 1988, se bo letos prvič odvila tudi na slovenskih tleh. Nanjo je vsako leto povabljenih le 18 najboljših ekip na svetu.

V četrtek 2. julija, ob 21. uri je na programu uradna otvoritev in predstavitev ekip na Kongresnem trgu. Prolog "rožnatega gira" v dolžini 2 km se bo pričel v središču slovenske prestolnice (na Slovenski cesti) v petek, 3. julija 2015 ob 19. uri. Naslednji dan, v soboto 4. julija, ob 12. uri sledi štart prve etape dirke v Kamniku. Ta etapa poteka v nasproti smeri po trasi Malega Maratona Franja in se po 102,5 km zaključi v BTC City Ljubljana. Prologu in prvi etapi po Sloveniji sledi še osem etap po Italiji, ki se bodo zaključile v nedeljo, 12. julija, v San Domenico di Varzo.

Organizacija dogodka predstavlja za slovensko kolesarstvo poseben mejnik. Predstavlja namreč pilotski projekt, ki bo postavil temelje za oblikovanje organizacijskih standardov prihodnjih velikih športnih tekmovanj v Sloveniji.

Jože Mermal, predsednik družbe BTC in predsednik organizacijskega odbora prve etape Gira Rosa, v pričakovanju rožnatega Gira izpostavlja: "Organizacija takšnega pomembnega dogodka nam ni bila zaupana čez noč. Za nami so leta načrtnih prizadevanj in predanosti temu lepemu športu. Zagotovo je k temu prestižnemu povabilu prispevalo več dejavnikov: uspešna ženska kolesarska ekipa BTC City Ljubljana in njen sloves v svetu, Maraton Franja, ki je v vseh teh letih postal mednarodno priznan, lanskoletni finale Svetovnega prvenstva za amaterske kolesarje UWCT 2014 in nenazadnje 66-letna tradicija KD Rog, ki je jedrni nosilec in protagonist vseh velikih kolesarskih projektov v Sloveniji. Verjamem, da bomo navijačem pripravili športni spektakel leta. Slovenski ljubitelji kolesarjenja bomo lahko ponosno navijali za prvo domačo profesionalno žensko kolesarsko ekipo BTC City Ljubljana, ki nas je z odličnimi rezultati navdušila že v lanski sezoni".

Na dirki Giro Rosa bo nastopila tudi prva in trenutno edina profesionalna ženska kolesarska ekipa BTC City Ljubljana, ki je bila ustanovljena leta 2014. Članice ekipe BTC City Ljubljana so se v lanskem letu prvič v zgodovini pomerile na prestižnem tekmovanju Gira Rosa. V ekipi je bilo lani 20 kolesark iz Slovenije in tujine, ki so z odličnimi nastopi v prvi tekmovalni sezoni presegle vsa pričakovanja. Z odličnimi rezultati na dirkah v ženskem koledarju Mednarodne kolesarske zveze so segle v sam vrh ženskega kolesarstva na svetovni ravni. V prvi tekmovalni sezoni so skupno dosegle izvrstno 16. mesto ekipe na lestvici Mednarodne kolesarske zveze in 15. mesto ekipe v svetovnem pokalu med 31 ekipami. Nenazadnje je pomembna potrditev za domačo ekipo BTC City Ljubljana tudi povabilo na letošnji dirki Tour de France in na Vuelta a Espana (Tour of Spain).

V letošnji, sicer drugi tekmovalni sezoni, bo barve profesionalne ženske ekipe BTC City Ljubljana zastopalo 15 tekmovalk iz Slovenije in tujine. V ekipi bodo že od lani poznane Polona Batagelj, Špela Kern, Alenka Novak, Anja Rugelj in Urša Pintar iz Slovenije ter Eugenia Bujak iz Poljske, Martina Ritter iz Avstrije, Elena Valentini iz Italije in Mia Radotić iz Hrvaške. Že utečeni ekipi kolesark se bodo pridružile izkušene nove članice Jelena Erić iz Srbije, Olena Pavlukhina iz Azerbajdžana, Eva Lechner iz Italije ter Slovenke Urška Žigart, Anita Žnidaršič in Tesa Vilar.

Gorazd Penko, športni direktor in trener ekipe BTC City Ljubljana, v pričakovanju dirke napoveduje: "Komaj leto dni po ustanovitvi ženske ekipe BTC City Ljubljana bodo naša dekleta del prestižne rožnate dirke in to na domačih tleh. To je izjemen dosežek ne le za tekmovalke, ampak za vse partnerje in soorganizatorje, ki si prizadevajo za organizacijo vrhunskega dogodka po standardih Mednarodne kolesarske zveze. Veselimo se, da bo Slovenija dva dni čutila to izjemno žensko kolesarsko energijo."

Giuseppe Rivolta, direktor Gira Rosa, izpostavlja: "Letošnji Giro Rosa po četrtstoletni tradiciji z organizacijo izven italijanskih meja prinaša svežino. Slovenski organizatorji so s prizadevanji za razvoj kolesarske kulture, ženskega kolesarstva in kolesarskih tekmovanj upravičili ugled ter utemeljili zaupanje za organizacijo prologa in prve etape tega kolesarskega tekmovanja."

Organizacija tako odmevnih športnih dogodkov kot je Giro Rosa pa ima poleg športnih, tudi pomembne druge učinke tako na domačih tleh kot širše. Veliki športni dogodki namreč prispevajo k mednarodni prepoznavnosti Slovenije na zemljevidu Evrope in sveta, k razvoju turizma in k priljubljenosti kolesarstva tudi v rekreativnem smislu.


Dodatne informacije:
BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;
tel.: 01 585 13 15, e-pošta:
maja.oven@btc.si