O-STA

Kyoto Prize 2015: Fundacija Inamori je objavila letošnje nagrajence

Ljubljana, 14. julij 2015 - Kyoto Prize, ki je poleg Nobelove nagrade eno od najvišjih svetovnih priznanj za življenjske dosežke izjemnih osebnosti na področjih kulture in znanosti, so letos prejeli: kemik dr. Toyoki Kunitake, predsednik fundacije Kitakyushu za dosežke v industriji, astrofizik in upokojeni profesor Univerze v Ženevi dr. Michel Mayor in John Neumeier, ameriški koreograf Intendant in umetniški vodja Hamburškega baleta. Nagrade, vredne 50 milijonov jenov (približno 360.000 €*), vsako leto podeljuje Fundacija Inamori, ki jo je leta 1984 ustanovil dr. Kazuo Inamori, ustanovitelj japonske tehnološke korporacije Kyocera.

Fundacija Inamori z nagrado Kyoto Prize vsako leto izkaže spoštovanje za življenjsko delo posameznikom, ki so na svojih področjih proslavili z izjemnimi dosežki. V skladu s tradicijo bo podelitvena slovesnost 10. novembra 2015 v Kyotu.

Nagrajenci Kyoto Prize 2014

Odbor Kyoto Prize podeljuje nagrade v kategorijah "Napredne tehnologije", "Osnovne znanstvene discipline" in "Umetnost in filozofija". Letošnje nagrajence so počastili za njihove dosežke na področjih "Znanost in inženiring materialov", "Raziskave Zemlje in vesolja, astronomije in astrofizike" ter "Gledališče in film".

Dr. Toyoki Kunitake (Japonska)

Dr. Toyoki Kunitake velja za pionirja na področju raziskovanja materialov. Je prvi znanstvenik, ki je odkril sintetične dvoslojne membrane, znan pa je tudi kot ustanovitelj novega znanstvenega področja raziskovanja v kemiji, ki temelji na procesu molekularnega sestavljanja brez vodenja ali upravljanja iz zunanjega vira. Po svojem epohalnem odkritju leta 1977, je Dr. Kunitake pomagal osvetliti področje formiranja dvoslojnih membran kot univerzalnega fenomena. Zaslužen je za razvoj številnih metod za imobilizacijo dvoslojnih membran, sintetizacijo dvodimenzionalnih polimerov in dvodimenzionalnih ultra-tankih filmov iz silicijevega dioksida na podlagi strukturne zgradbe iz tankih slojev z uporabo organske molekularne zgradbe kot kalupa. Poleg tega je razvil tehnike za izdelavo velikih, prostostoječih nanostrukturnih tankih filmov. Njegov pristop molekularnega samo-sestavljanja je splošno priznan kot najbolj uporaben koncept v naprednem oblikovanju materialov. 79-letni Kunitake, ki prihaja iz prefekture Fukuoka na Japonskem, je za svoje delo prejel že vrsto nagrad in priznanj, vključno z nagrado Japonskega kemijskega združenja, nagrado Japonske akademije in nazivom Oseba s posebnimi zaslugami v kulturi.

Dr. Michel Mayor (Švica)

Dr. Michel Mayor je z odkritjem prvega planeta, ki kroži okrog zvezde podobne našemu Soncu zunaj našega osončja, izredno prispeval k novemu pogledu na vesolje. Podvig mu je uspel z nenehnim izpopolnjevanjem tehnologije opazovanja, vključno z razvojem vrste spektrografov. Za merjenje hitrosti eksoplanetov je z uporabo spektrografov uvedel tehniko, znano pod nazivom metoda radialne hitrosti. Raziskovanje eksoplanetov, ki ga je s svojim odkritjem spodbudil dr. Mayor, povečuje pričakovanja, da bomo v ne tako oddaljeni prihodnosti, našli Zemlji podoben planet. 73-letni Mayor iz Lozane v Švici je prejel številna priznanja, vključno z Medaljo Alberta Einsteina, nagrado Shaw v astronomiji in Zlato medaljo Kraljevega astronomskega združenja. Je član Ameriške akademije znanosti in umetnosti, Evropske akademije znanosti in Nacionalne akademije znanosti.

John Neumeier (Nemčija, ZDA)

John Neumeier je svetovno znan koreograf, ki je uspešno izrabil tehnike in izrazje klasičnega baleta za maksimalni potencial telesnega izražanja in uspešno prikazal posebnosti človeške psihe. Združil je bistvo dveh žanrov, dramskega in abstraktnega baleta in ju dvignil na nov nivo. Neumeier je po rodu iz Milwaukeeja v ameriški državi Wisconsin, kjer je študiral angleško literaturo in gledališče. Kasneje se je preselil v Evropo, kjer se je kmalu uveljavil kot koreograf. Njegove mojstrovine, kot je na primer "Iluzije kot Labodje jezero", se izvajajo po vsem svetu. 73-letni Neumeier je deloval kot umetniški vodja in glavni koreograf v Hamburškem baletu več kot štiri desetletja. Za svoje delo je prejel mnoga priznanja, med drugim nagrado Nižinski in Nemško plesno nagrado.

* Menjalni tečaj z dne 18. junij 2015

#

O nagradi Kyoto Prize
Fundacijo Inamori je leta 1984 ustanovil dr. Kazuo Inamori, ustanovitelj in danes upokojeni predsednik japonske korporacije Kyocera, ki proizvaja široko paleto elektronskih naprav, izdelkov in komponent iz napredne keramike ter polprevodnikov, s sedežem v Kyotu. Z nagrado Kyoto Prize, Fundacija Inamori vsako leto nagrajuje posameznike, ki so se izkazali z izjemnimi dosežki na področjih naprednih tehnologij, osnovnih znanstvenih disciplin ter umetnosti in filozofije.

O podjetju Kyocera

Kyocera Corporation, s sedežem v japonskem Kyotu, je eden vodilnih proizvajalcev komponent iz visokotehnološke keramike namenjenih tehnološki industriji. Strateško pomembna področja v skupini Kyocera, ki jo sestavlja 226 podružnic (31. marca 2015), so informacijske in komunikacijske tehnologije, izdelki za izboljšanje kakovosti življenja in okolju prijazni izdelki. Tehnološka skupina je pravtako eden od največjih proizvajalcev solarnih energetskih sistemov, z nameščenih več kot 6 gigavatov moči solarne energije po vsem svetu.

Kyocera se na seznamu največjih javnih družb na svetu, Global 2000 revije Forbes, uvršča na 552. mesto. Zaposluje preko 68.000 ljudi po vsem svetu in je v fiskalnem letu 2014/2015 doseglo približno 11,74 milijard € prometa.

Podjetje kaže tudi aktivni interes za kulturo. Kyoto Prize, cenjeno mednarodno nagrado, vsako leto podeljuje Fundacija Inamori posameznikom ali skupinam, ki so pomembno prispevali na področjih znanosti, kulture in duhovnega napredka človeštva (nagrada je preračunano vredna 360.000 € za vsako kategorijo*).

O podjetju Xenon forte

Podjetje Xenon forte sodeluje s Kyocero že od leta 1989, status nacionalnega distributerja je pridobilo leta 1997, julija 2002 pa postalo njen direktni partner. Skupaj s podjetji Xenon forte - Zagreb d. o. o., Xenon forte Sarajevo d. o. o. in Xenon forte Montenegro d. o. o. skrbi za marketing, tehnično podporo in distribucijo izdelkov Kyocera Document Solutions v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Črni gori. Osnovna dejavnost podjetja je informacijski inženiring, kar zagotavlja odlično osnovo za razvoj uporabniških storitev, tehnično podporo in razvoj aplikacij za podjetje Kyocera.

Več informacij:

Xenon forte, d. o. o.

Ciril Kraševec, direktor

Leskoškova 11, 1000 Ljubljana

Tel.: (01) 5484 800

Faks: (01) 5484 819

E-pošta: ciril@xenon-forte.si

Spletna stran: www.xenon-forte.si