O-STA

Zelo uspešna predstavitev savinjske regije in Celja na EXPO Milano 2015 v času od 16. do 18. 7. 2015

Savinjska regija se bo na EXPO predstavljala do konca meseca julija

Celje, 21. julija 2015, Na Svetovni razstavi EXPO v Milanu 2015 se je uspešno predstavila tudi savinjska regija in mesto Celje. Poudarek predstavitve je bil na kulinaričnih doživetjih savinjske regije, za katere je poskrbela osemčlanska ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Celja; slednja je, po mnenju predstavnikov SPIRIT-a Slovenija, izvedla eno najboljših regijskih predstavitev na EXPU. Člani ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Celja so, kljub izredni vročini, ki je vladala tudi v Milanu, izpeljali 8 zunanjih kulinaričnih predstavitev oz. "showov" in postregli več kot 500 degustacijskih porcij. Kulinarični program je odlično dopolnjeval izvrsten moderator Eugen Ban, ki je vzporedno s showom obiskovalcem Slovenskega pavilijona predstavljal Savinjsko regijo v angleškem in italijanskem jeziku. Opazovanje priprave jedi, ki so nastajale pod spretnimi prsti ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, so še dodatno nadgrajevale animacijske točke, v katerih so animatorji preko glasbe in plesa še dodatno nagovarjali zbrano občestvo, ki je v nadaljevanju uživalo v okušanju naslednjih specialitet: skutine penice z rezino savinjskega želodca na krekerju, zeliščnem napitku - sadni zmrzlini preliti z zeliščnim poparkom, zelenjavne culice, osvežilnem napitku iz piva, sirupa smrekovih vršičkov, malinovega sirupa in mete, ribjega fileja postrvi s hrenovo strjenko in bučnimi semeni na toastu, vinu z Zlatega griča...

Vtise s predstavitve na EXPO 2015 je strnila Urša Dorn, Svetovalka na Zavodu Celeia Celje, ki je tudi v celoti koordinaral predstavitev Savinjske regije in Celja na Svetovni razstavi Expo Milano 2015:" Obisk Slovenskega paviljona v času naše predstavitve je bil, kljub vročini, zelo dober; prevladovali so večinoma Italijani, pri našem pultu pa so se ustavljali tudi Francozi, Skandinavci, Japonci in ostali tuji turisti. Italijani, ki zelo dobro poznajo Slovenijo,so bili zadovoljni s promocijsko brošuro Savinjske regije, ki je bila izdelana prav za namen predstavitve na Expu, saj med drugim vsebuje tudi kupone ugodnosti; prav tako so bili izjemno navdušeni nad Starim gradom Celje. Med obiskovalci, ki so v času predstavitve Savinjske regije obiskali naš, Slovenski pavilijon, je bilo tudi kar nekaj Slovencev. Ponosni smo, da nas je, na prvi dan naše predstavitve obiskal tudi celjski škof, dr. Stanislav Lipovšek, ki je bil prijetno presenečen nad našo predstavitvijo in tudi dejstvom, da je na dan obiska naletel na t. i. "domače" gostitelje.

Danes z aktivno predstavitvijo na EXPU končuje Celjska koča Celje, do konca naših regijskih dnih, ki trajajo do konca meseca julija, pa se bodo zvrstili še:apartmaji v naravi- Ortenia (Podčetrtek), Rimske terme ter subregija Obsotelje & Kozjansko (udeleženci: Razvojna agencija Sotla, Kozjanski park, Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, Zavod za turizem kulturo in razvoj Rogatec in predstavnica medija Štajerski val).

EXPO 2015 je vsekakor svojevrsten oziroma unikaten dogodek; zanesljivo gre trenutno za eno večjih svetovnih turističnih atrakcij vrednih obiska. Moji osebni vtisi: gre za merjenje moči - tako kreativne kot tudi finančne in politične, različnih držav, ki želijo s svojimi unikatnimi paviljoni impresionirati obiskovalce. Naslednji EXPO v letu 2017 bo v Kazahstanu, v letu 2020 v Dubaiu, zato vsekakor priporočam ogled EXPA Milano, ki ima to prednost, da je v naši neposredni bližini. Vstopnine so v večernem času ugodnejše, po 19 uri samo 5 EUR (redna cena dnevne vstopnice je 39.90 EUR) in takrat EXPO zaživi v drugačni luči - EXPO postane prizorišče druženja in zabave, zato paviljoni med sabo kar tekmujejo kdo bo organiziral boljšo zabavo. S SUMMER BEER PARTY je to uspelo tudi nam, tako v petek, 17. 7. in soboto, 18. 7. 2015, ko smo z DJ Žigom in gostinsko ponudbo happy hour (Laško pivo 1+1 gratis) privabili ogromno obiskovalcev."

Prilagamo tudi fotomaterial

Vtisi iz EXPA Milano 2015 (fototeka Zavoda Celeia Celje)

Več: Urša Dorn, Svetovalka za turizem, Zavod Celeia Celje, 03 42 87 938, e-posta:ursa.dorn@celje.si