O-STA

Praktični napotki glede obveščanja Ajpes o prenehanju opravljanja dejavnosti s. p.

Spremenjen Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1I) je za opravljanje dejavnosti kot s. p. naložil novo obveznost. Zato smo pripravili kratka navodila, kako ravnati v primeru, ko boste dejavnost prenehali opravljati - kam in kako poslati obvestilo, kaj zapisati vanj in kaj narediti, če si premislite.

Nedavna sprememba Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1I) je v drugem odstavku 75. člena samostojnim podjetnikom naložila, da morajo ob zaprtju opravljanja dejavnosti, vsaj 15 dni pred prenehanjem na spletni strani Ajpes objaviti, da bodo prenehali opravljati dejavnost. Samostojni podjetnik, ki namerava prenehati z dejavnostjo, mora zato ta postopek planirati vnaprej.

Na to temo smo že pisali tukaj in tukaj.

Kje lahko oddate Obvestilo o prenehanju opravljanja dejavnosti s. p. za registrski organ - Ajpes?

1. Obvestilo o prenehanju opravljanja dejavnosti lahko oddate preko aplikacije Ajpesa OOPS - Oddaja objav poslovnih subjektov;

2. ga odnesete osebno na katerokoli izpostavo Ajpesa;

3. ga pošljete po pošti na katerokoli izpostavo Ajpesa - kontaktni podatki so dostopni na njihovi spletni strani;

4. ga poskenirate in pošljete kot elektronsko priponko po elektronski poti na naslovprenehanja@ajpes.si.

5. Z dopisom o prenehanju opravljanja dejavnosti lahko pridete na našo VEM točko in pri postopku priprave dokumenta za izbris s. p. referentu izročite Obvestilo o prenehanju opravljanja dejavnosti. V tem primeru morate na VEM točko priti vsaj 15 pred datumom, ko bo s. p. izbrisan iz registra podjetij. Referent VEM točke bo dopis pripel k vlogi za izbris podjetnika in ga skupaj z ostalo dokumentacijo po elektronski poti poslal na Ajpes.

Dovolj je, da podjetnik, ki bo prenehal opravljati dejavnost, izbere enega od zgoraj naštetih načinov obveščanja o prenehanju opravljanja dejavnosti.

s.p.

Pozor! Umik obvestila ni mogoč, lahko pa ga popravite

Objavljenega obvestila ne morete več umakniti iz objave, ampak ga lahko le popravite. To storite tako, da Ajpesu pošljete nov dopis z ustrezno vsebino. V takem primeru mora biti v novem dopisu navedeno, da se z njim popravlja oziroma spreminja obvestilo, ki je bilo objavljeno na določen datum (navesti morate datum objave).

Obvestilo ne sme vsebovati osebnih podatkov, med katere sodi tudi davčna številka samostojnega podjetnika dokler s. p. ni izbrisan iz poslovnega registra. Zato na obvestilu Ajpesu davčne številke ne sme biti. Na obvestilu pa mora biti zapisana matična številka samostojnega podjetnika.

Za lažjo pripravo Obvestila o prenehanju opravljanja dejavnosti s. p., smo vam pripravili vzorec obvestila. Prenesete si ga lahko tukaj.

Podjetnik mora biti dobro obveščen o spremembah zakonodaje, da lahko za svoje podjetje sprejema racionalne odločitve. V podjetju DATA zato podjetnike obveščamo o zanje pomembnih spremembah zakonodaje in pripravljamo nasvete, ki vam olajšajo poslovanje na trgu.

Vse informacije za uspešno poslovanje vašega podjetja vam posredujemo z novičniki, na katere se lahko prijavite na naši spletni strani. Z branjem naših novic boste prihranili čas in pravočasno odreagirali na spremembe.

Pripravila: Bogdana Rejc

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/08/18/prakticni-napotki-glede-obvescanja-ajpes-o-prenehanju-opravljanja-dejavnosti-s-p/