O-STA

Davek na dodano vrednost ne bo več uvozna dajatev

Obračunavanje in plačevanje davka na dodano vrednost (DDV) pri uvozu blaga bo predvidoma popravljeno tako, da se davek na dodano vrednost pri uvozu ne bo več plačeval kot uvozna dajatev, ampak preko DDV obračuna, kar bo za davčne zavezance - uvoznike pomenilo administrativno poenostavitev.

Predlog spremembe mora najprej potrditi vlada, nato pa še poslanci. Ko bo potrjen, bo prinesel finančno razbremenitev za uvoznike, saj jim ne bo več treba financirati uvoznega DDV, pojasnjujejo na Ministrstvu za finance v predlogu spremembe zakona.

davek na dodano vrednost

Uvozniki, ki so davčni zavezanci v Sloveniji, DDV ne bodo več rabili plačati ob uvozu, ampak bodo plačilo DDV opravili preko obračuna DDV, ki ga morajo predložiti za predpisano davčno obdobje. Zaradi tega jim ne bo več potrebno zagotoviti sredstev za dejansko plačilo uvoznega DDV.

Koristi bodo imeli predvsem velika podjetja oziroma veliki uvozniki in neto izvozniki, saj jih uvoz ne bo več finančno obremenjeval, ampak bo predstavljal le administrativno operacijo oziroma poračun. Zdaj DDV ob uvozu blaga pobira in obračuna carinski organ kot uvozno dajatev in mora biti plačan v skladu s carinskimi predpisi, odbitek DDV pa davčni zavezanec nato uveljavlja preko obračuna DDV. DDV dobijo zdaj vrnjen po 21 dneh, po spremembi pa bodo lahko zavezanci na v istem obračunu prikazali obračunani DDV in hkrati uveljavljali odbitek DDV.

Zakon bi naj stopil v veljavo 1. januarja 2016, uporabljati pa bi se naj pričel po prilagoditvi informacijskih sistemov 1. julija 2016.

Preberite še:

· Za kakšen znesek, obračunan v EU, lahko zahtevamo povračilo DDV?

· Furs opominja na obračun DDV

· Identifikacija za DDV: Poostren nadzor nad pridobivanjem ID števil

Več o DDV-ju in o obveznostih, ki jih imajo davčni zavezanci izveste na seminarju Abeceda poslovanja.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/08/26/davek-na-dodano-vrednost-ne-bo-vec-uvozna-dajatev/