O-STA

VABILO na otvoritev prve slovenske hitre univerzalne polnilnice za električna vozila

Spoštovani predstavniki medijev,

Vabljeni na novinarsko konferenco ob slavnostnem odprtju prve javne hitre univerzalne polnilnice za električna vozila v Sloveniji. Polnilnica omogoča hitro polnjenje. Baterije napolni do 80 odstotkov polnosti v dobrih 20 minutah. Prilagojena je večini električnih vozil na trgu. V ljubljanskem BTC jo je postavilo podjetje Petrol v sodelovanju z BMW Group Slovenija in družbo BTC.

Novinarska konferenca bo v sredo, 2. septembra ob 13.00 uri v Centru energetskih rešitev - CER (BTC - Dvorana 2 jug, Šmartinska 152, 1000 Ljubljana).

Na dogodku bo član uprave Petrola in predsednik GIZ CER Rok Vodnik predstavil nastanek Sekcije trajnostna mobilnost CER, v katero so povezani ključni akterji na področju trajnostne električne mobilnosti. Državni sekretar z Ministrstva za infrastrukturo Dean Herenda bo predstavil ključne načrte in izzive razvoja elektromobilnosti v Sloveniji, zbrane pa bo ob otvoritvi hitre polnilnice nagovoril generalni direktor BMW Group Slovenija in podpredsednik Sekcije trajnostna mobilnost CER Lothar Schupet.

Program:

13:00 - 13:05 Rok Vodnik, član uprave Petrola in predsednik GIZ CER: ustanovitev in zagon delovanja Sekcije trajnostna mobilnost CER

13:05 - 13:20 Dean Herenda, Ministrstvo za infrastrukturo: načrti in izzivi razvoja elektromobilnosti v Sloveniji

13:20 Prevoz z električnimi avtomobili do hitre polnilnice za električna vozila pred Kristalno palačo v BTC

13:30 Slavnostna otvoritev prve hitre polnilnice za električna vozila v Sloveniji

(govorci: generalni direktor BMW Group Slovenija in podpredsednik Sekcije trajnostna mobilnost CER Lothar Schupet, član uprave BTC in direktor za trženje in marketing, mag. Damjan Kralj, član uprave Petrola in predsednik GIZ CER Rok Vodnik)

13:45 - 14:30 Predstavitev hitrega polnjenja in testiranje električnih vozil

Združeni v Sekcijo trajnostna mobilnost CER za spodbujanje razvoja nizkoogljične družbe

V sklopu Gospodarskega interesnega združenja Centra energetskih rešitev (GIZ CER) je junija letos nastala Sekcija trajnostna mobilnost CER. Člani sekcije so Petrol, BMW Group Slovenija, BTC, Porsche Slovenija, Renault Nissan Slovenija, Etrel, Plan-net solar, LOTRIČ Meroslovje, ACS Slovenski avtomobilski grozd, Center odličnosti nizkoogljične tehnologije CO NOT in SODO, sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo.

Člani pokrivajo približno 60 odstotkov celotnega avtomobilskega in skoraj 50 odstotkov trga z lahkimi gospodarskimi vozili v Sloveniji. Pokritost aktivnih ponudnikov baterijskih električnih vozil globalnih avtomobilskih znamk z organizirano prodajno mrežo v Sloveniji je v sekciji 100-odstotna. Sekcija združuje tudi prodorne, uspešne in mednarodno uveljavljene slovenske deležnike na področju električne mobilnosti v znanstveno akademski sferi in avtomobilski industriji, s čimer vzpostavlja vrednostno verigo znanja in kompetenc. Ponudniki in podporniki polnilne infrastrukture in celostnih energetskih rešitev pa zaokrožajo celostni pristop sekcije dokončnem preboju množične električne mobilnosti v Sloveniji.

S sekcijo bodo aktivno sodelovali in se v njeno delovanje vključevali tudi ostali člani GIZ CER, ki so doslej večali energetsko učinkovitost in delež uporabe obnovljivih virov energije na področju bivanja.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

T: 01 585 13 15, E: maja.oven@btc.si