O-STA

Invalidi večinoma ne delajo v invalidskih podjetjih

Lani je prvič po letu 2008 število delovno aktivnih invalidov naraslo. Delovno aktivnih invalidov je bilo 30.544. Le 17,4 odstotka vseh delovno aktivnih invalidov pa je delalo v invalidskih podjetjih, to je 5.307 invalidov. Preostali invalidi so torej delali v običajnih podjetjih oziroma pri pravnih osebah.

Invalidska podjetja so po podatkih Statističnega urada RS konec minulega leta zaposlovala manj kot petino delovno aktivnih invalidov in manj kot leto pred tem. Skupaj je bilo v njih zaposlenih 10.597 oseb. V Sloveniji je trenutno 140 invalidskih podjetij, ki morajo po Zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov med celim poslovnim letom zaposlovati in usposabljati glede na vse zaposlene najmanj 40 odstotkov invalidov.

invalidi

O obveznih kvotah za zaposlovanje invalidov smo že pisali tukaj in tukaj. V tem prispevku pa smo pisali o nadomestnih ukrepih, če invalidov ne zaposlujete v skladu s kvotami.

Tudi med zaposlenimi invalidi več moških

Največ invalidskih podjetij, slaba polovica, se ukvarja s predelovalnimi dejavnostmi, slaba četrtina pa z drugimi raznovrstnimi poslovnimi dejavnostmi. Največ invalidskih podjetij se je konec minulega leta glede na število zaposlenih uvrščalo med majhna in srednja podjetja. Tudi med zaposlenimi invalidi v invalidskih podjetjih je nekoliko več moških kot žensk. Povprečna mesečna bruto plača vseh zaposlenih v invalidskih podjetjih je bila za prejšnje leto 1.188,13 evra in je bila nominalno za 3,1 odstotka višja kot leto prej. Povprečna bruto plača zaposlenih v invalidskih podjetjih je bile lani sicer kar za 22,9 odstotka nižja od povprečne mesečne bruto plače zaposlenih pri vseh pravnih osebah v državi.

Za več informacij glede zaposlovanja invalidov v vašem podjetju ali plačevanju prispevka za zaposlovanje invalidov se lahko obrnete na naše svetovalce iz podjetniškega oddelka. Kontaktirate nas lahko preko telefonske številke 01 600 15 30 ali preko email naslova data@data.si.

Dostopno na: http://data.si/blog/2015/09/09/invalidi-vecinoma-ne-delajo-v-invalidskih-podjetjih/