O-STA

Moderno središče ABC HUB slovenskim mladim podjetnikom odpira vrata v svetovno startup sredino

V inovativnem in naprednem okolju BTC City Ljubljana je danes, 11. septembra 2015, potekala svečana otvoritev edinstvenega ekosistema za startupe in mlada podjetja - Acceleration Business City HUB (ABC HUB). Dogodek, ki sta ga gostila Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, in Dejan Roljič, direktor ABC pospeševalnika, so z obiskom počastili dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje znanost in šport, Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve, in Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Odprtje novega modernega središča, ki mladim inovatorjem omogoča preboj naprednih poslovnih idej doma in v mednarodnem prostoru, je pospremila podelitev nacionalnih nagrad Central European Startup Awards (CESA) slovenskim zmagovalcem startup sveta.

Nov inovativni koncept ABC HUB se s kreativnimi pisarniškimi prostori razprostira na več kot 2.000 kvadratnih metrih Spodnje etaže Emporiuma v ljubljanskem BTC Cityju. Startupom in mladim podjetjem prinaša vse, kar potrebujejo za uspešen razvoj: povezavo z znanjem, mednarodno mentorsko in investitorsko mrežo ABC pospeševalnika, fleksibilne in fiksne co-working prostore, štiri velike sejne sobe za sestanke, dva tiha kotička in predavalnici ter prostora za druženje in zabavo. Ta prostor pojmom kot so "co-working", "coaching" in "teambuilding" odpira novo dimenzijo udejstvovanja, ki bo mladim podjetnikom in inovatorjem z vrhunsko tehnologijo in mentorsko podporo omogočila prenos informacij ter stike s potencialnimi investitorji in poslovnimi partnerji iz celega sveta.

Z inovativnimi vsebinami in zgoščenim inovativnim okoljem na enem mestu - BTC Cityju - Slovenija postaja eden izmed glavnih razvojnih centrov v širši regiji. "Po hitrem mednarodnem preboju ABC pospeševalnika, ki je uvrščen med 60 najboljših pospeševalnikov na svetu in je najmočnejši v JV Evropi, je družba BTC na pobudo ABC pospeševalnika ustanovila ABC HUB - prostor naprednih idej, ki navdihuje, spodbuja sodelovanje in motivira mlada podjetja za podjetniške presežke. Je razvojni projekt, s katerim se BTC City Ljubljana razvija v inovativno mesto. Hkrati pomeni nadaljevanje zgodbe, začrtane že z ABC pospeševalnikom, o izgradnji naprednega poslovnega okolja v Sloveniji ter razvoja celovitega ekosistema, ki bo zanimiv za mednarodne investitorje," je razsežnosti ABC HUBa pojasnil Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

Kot slavnostna govorka je na otvoritvi spregovorila Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje znanost in šport: "Država z velikim veseljem podpira vse projekte, ki spodbujajo potenciale in dajejo krila talentom za ustvarjanje nove vrednosti. Posebna lepota projektov kot je ABC HUB je, da odpirajo nova delovna mesta in vključujejo mlade v podjetniške podvige. Veseli nas, da tudi gospodarske družbe same v svoje poslovne strategije vključujejo napredne načine poslovanja in sodelovanja in prepoznavajo, da s tem prinašajo dodano vrednost sebi in širši skupnosti."

"Posebna dimenzija projekta ABC Hub je njegova mednarodna razsežnost, saj bo s svojimi dejavnostmi mladim podjetnikom odprl vrata v mednarodno poslovno okolje. S tem perspektivne slovenske mlade podjetniške talente in Slovenijo kot državo postavljamo na mednarodni zemljevid investitorjev in zagonskih podjetij," je mednarodne razvojne razsežnosti v nagovoru poudaril Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve.

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, je izpostavil pozitiven vpliv novosti kot je ABC HUB, ki v slovensko prestolnico prinašajo svežino: "Dopolniti v smislu: Vesel sem, da lahko Ljubljana nenehno ponudi nove vsebine, še posebej tiste z razvojnim in poslovnim potencialom. Infrastruktura, ki inovativnim mladim podjetjem omogoča razcvet, posledično prispeva tudi k uvrščanju Ljubljane med najbolj napredna in razvojno naravnana mesta tako v regiji kot v svetu."

O vlogi modernega središča za razvoj startupov ABC HUB kot podaljška ABC pospeševalnika je spregovoril direktor slednjega, Dejan Roljič: "V BTC Cityju je bil marca letos ustanovljen ABC pospeševalnik z namenom postati eden izmed vplivnih in močnih akterjev pri ustanavljanju in razvoju inovativnih startupov in mladih podjetij v Sloveniji. Ta predstavlja priložnost za številne mlade izobražene ljudi v Sloveniji, da domačemu okolju prispevajo določeno poslovno svežino in dinamiko. Hkrati imajo ob izjemni mentorski mreži možnosti za mednarodni poslovni preboj. Odslej lahko ta podjetja po zaključku programa v ABC pospeševalniku pa tudi druga startup podjetja svoje poslovne ideje nadalje razvijajo pod okriljem ABC HUB-a."

ABC HUB je sicer le en dokaz inovativnih idej in pestrega dogajanja v ABC pospeševalniku. Od njegovih začetkov marca letos je prvi interaktivni intenzivni trimesečni program ABC pospeševalnika imenovan "Smart city" junija uspešno zaključilo 8 startupov. Podjetja so dosegla veliko mednarodno pozornost in odmevnost, predvsem pa zanimanje tujih investitorjev. Oktobra se začenja že drugi program imenovan "Smart Living & Health", s katerim bodo udeležena podjetja iskala rešitve za pametnejše in zdravo življenje. Od ustanovitve dalje je veliko uspehov dosegel tudi sam ABC pospeševalnik, saj je že spomladi dobil povabilo, da se pridruži evropski mreži 20 pospeševalnih programov imenovani Internet Innovation Hub. Dodaten presežek predstavlja še avgustovsko članstvo v združenju Global Accelerator Network, ki velja za najbolj prestižno in najboljše združenje pospeševalnikov na svetu.

Slovesnost ob otvoritvi novih prostorov modernega središča ABC HUB je popestrila še podelitev nacionalnih nagrad Central European Startup Awards (CESA), ki je prvič potekala tudi v Sloveniji. Razglašeni so bili najboljši startupi v regiji v šestih kategorijah, častitljiv naslov pa sta si prislužila še najboljši investitor ter najvplivnejša ženska startup sveta:

  • Najboljša aplikacija v oblaku: Smart Futuristic
  • Najboljša finančna aplikacija: Conda SI!
  • Najboljši investitor: Jure Mikuž, RSG Capital
  • Najboljša uporabniška izkušnja: CubeSensors
  • Najbolj vplivna ženska v svetu starup-a: Anushka Cerovshek Beltram
  • Startup leta: GoOpti

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven,

direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si