O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Evropski teden mobilnosti v Velenju

Velenje, 14. september 2015 - Ta teden, od 16. do 22. septembra, bo potekal Evropski teden mobilnosti (ETM), v katerega se že več let aktivno vključuje tudi Mestna občina Velenje. Mestni občini Velenje so lani s strani Ministrstva za infrastrukturo Republike Slovenije za odlično izvedbo tedna mobilnosti dodeli naziv "Najaktivnejša slovenska občina v ETM".


Slogan letošnjega tedna mobilnosti je "Izbiraj. Spreminjaj. Združuj", ki nas želi spodbuditi k razmisleku o multimodalnosti, torej o vseh možnostih prevoza, ki so nam na voljo. Pogosto se namreč za vrsto mobilnosti odločamo iz navade, ne da bi premislili, ali je za nas, našo konkretno pot in potrebe res najbolj učinkovita. ETM nas tokrat spodbuja h kombiniranju različnih prevoznih sredstev, kar nam pogosto omogoči prijetnejši in hitrejši način potovanja v mestih.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti smo v Velenju poleg prireditev, ki se bodo odvile v prihajajočih dneh, izvedli tudi nekaj trajnostnih ukrepov. V mestu smo postavili 35 stojal za 70 koles pri Ljudski univerzi, Gimnaziji, Mladinskem hotelu, upravni stavbi Mestne občine Velenje ter pri Osnovnih šolah Antona Aškerca in Mihe Pintarja Toleda. Jenkovo cesto smo prenovili z novim kolesarskim pasom dolžine 310 metrov in uredili avtobusno postajališče. V okviru projekta IMBY smo nabavili električni kombi za potrebe Centra ponovne uporabe, ki deluje v okviru Mestne občine Velenje.

Prav tako smo v Vrtcu Velenje organizirali igro Prometna gosenica. Igra ni namenjena le otrokom, ampak tudi staršem, saj skušamo s pomočjo otrok vplivati nanje. Igra stimulira trajnostno mobilnost, prometno varnost in gibanje, saj spodbuja okolju prijazna potovanja, kot so hoja, pešačenje, kolesarjenje, javni prevoz (avtobus, vlak), šolski avtobus, skupinska vožnja z avtomobilom in kombinirano potovanje (del poti se opravi z avtomobilom in del poti peš).

V sredo, 16. septembra, bo od 9. do 14. ure na Rudarski cesti potekala prireditev "Dan brez avtomobila". Organizirali bomo risanje s kredo, likovne ustvarjalne delavnice za najmlajše in osnovnošolce, gibalni poligon in poligon "kolesarček", mini nogomet, badminton, odbojko, šolo rolanja, na ogled bo ulična lutkovna predstava Lutkovnega gledališča Velenje, avtobus Lokalc, električni kombi ter stojnica s prodajo rolerjev, rolk in pohodnih palic v sklopu Centra ponovne uporabe.

Center varne vožnje Vransko bo pripravil predavanje na temo varne vožnje in delavnico "Pijana očala in pijana tarča", Klub starodobnikov Šentjur se bo predstavil s starodobniki na kolesih.

Zavod KSSENA bo predstavil projekte, ki jih vodi oziroma v njih sodeluje ter električni avtomobil, svoje dejavnosti pa bodo predstavili tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Velenje, Šolski center Velenje in Medpodjetniški izobraževalni center Velenje bosta predstavila simulator varne vožnje.

Prireditve "Dan brez avtomobila" pa se bo s kolesom in rolerji udeležila tudi Pika Nogavička.

Rudarska cesta bo zaradi prireditve "Dan brez avtomobila" 16. septembra zaprta od 7. do 14. ure. Prosimo za razumevanje!

Ob 16. uri bomo v sodelovanju z otroci in učitelji Osnovne šole Antona Aškerca pripravili odprtje Jenkove ceste, ki bo zaradi prireditve zaprta od 15.30 do 16.45, ob 17. uri pa bo na Titovem trgu start prireditev "S starimi kolesi naokrog", ki jo organizira Mladinski odbor Turistične zveze Velenje v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Iz kleti privlečena stara kolesa so lahko tudi uporabno prevozno sredstvo za opravljanje vsakdanjih poti, tokrat pa se bodo zbrala na Titovem trgu, kjer bo potrebno opraviti številne naloge in spretno prevoziti ovire do cilja.

V soboto, 19. septembra, bomo ob 9. uri organizirali 4. Rekreativno kolesarjenje na Paški Kozjak. Zbirno mesto za kolesarje bo pri Kamnolomu Paka od 8. do 9. ure. V primeru dežja prireditev odpade. Rekreativno kolesarjenje organiziramo v sodelovanju s Triatlon klubom Velenje.

V ponedeljek, 21. septembra, bomo ob 16. uri organizirali Družinsko kolesarjenje s Piko. Zbirno mesto za udeležence je pri Čolnarni. Prijave zbiramo od 15.30 naprej.

V primeru slabega vremena prireditve v sklopu Evropskega tedna mobilnosti ODPADEJO!

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti smo v avli Mestne občine Velenje pripravili razstavo fotografij, ki so jih občanke in občani posneli v poletnih mesecih in predstavljajo različne načine trajnostne mobilnosti v Velenju. Fotografije smo zbirali v okviru natečaja Fotografija meseca Mestne občine Velenje in izbrali zmagovalno fotografijo na temo trajnostna mobilnost, ki jo je posnel Albin Ikret. Razstava bo na ogled od 15. do 26. septembra.

Več o trajnostni mobilnosti si lahko preberete na spletni strani Mestne občine Velenje www.velenje.si.

Prijazno vabljeni, da se udeležite katerega od dogodkov in vsaj v "Evropskem tednu mobilnosti" kot prevozno sredstvo izberete kolo ali se odločite za vožnjo z "Lokalcem"!


Prijazen pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje