O-STA

Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi: Daniela Krajčová. Predstavitev umetnice v torek, 15.9. ob 18.00 v Galeriji sodobne umetnosti Celje

Vljudno vabljeni na predstavitev v torek, 15. 9. ob 18. uri v Galerijo sodobne umetnosti.
Predstavitev je organizirana v okviru razstave SE DOBIMO OB ŠESTIH. Pobude za skupnostne prakse in zelene prostore v Celju.

DANIELA KRAJČOVÁ kot glavni umetniški medij uporablja risbo in animacijo. Teme njenih del segajo od interesa za zgodovino in II. svetovno vojno do položaja manjšin in migrantov. Umetnica pogosto posega onkraj galerijskih in zaprtih ateljejskih okvirov v javni prostor, kjer sodeluje z ne-umetniki. Umetnica v svojem delu izhaja iz socialnega in družbenega prostora z aktivno participacijo, raziskavo in uporabo metode ustne zgodovine, ki vključujejo risanje v javnem prostoru skupaj z lokalnimi prebivalci.

Na vabilo Društva likovnih umetnikov Celje (DLUC) se je Daniela Krajčová vključila v umetniško raziskavo, ki se je med 31. avgustom in 11. septembrom odvila v degradiranem območju kareja 9. Raziskava se s serijo delavnic in participativnih umetniških akcij pridružuje drugim pobudam v okviru oživljanja mestnega jedra (iniciativa Kare 9). Umetnica je izvedla delavnico z otroci z degradiranega območja, na podlagi katere je izdelala animirani film, ki tematizira krčenje zelenih površin in prostorov za igro. Animacija temelji na risbah in s pomočjo odprtega pogovora z otroci prinaša teme, ki so zanje pomembne, skupaj s predlogi, kako se aktivno vključiti v spreminjanje sveta okoli nas. Animirani film je prikazan tudi na pričujoči razstavi v okviru pobud za skupnostne prakse in zelene prostore v Celju.

Daniela Krajčová (Žilina, 1983) je leta 2008 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Bratislava (Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave), na oddelku za arhitekturo, grafiko, intermedijo in multimedijo. V letih 2008-2010 je študirala na Akademiji scenskih umetnosti v Bratislavi (Vysoká škola múzických umení v Bratislave), na oddelku za animacijo. Leta 2014 je doktorirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Bratislava (Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave).

http://krajcovadaniela.com/about.html

Galerija sodobne umetnosti
Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje
+386 (0)3 42 65 156;
+ 386 (0) 42 65 160

Odprto:
Torek - Petek, 11.00 - 18.00
Sobota, 11.00 - 18.00
Nedelja, 14.00 - 18.00
Ob ponedeljkih zaprto.