O-STA

Književna revija Vpogled in Večer rime in globine

ZKŠT Žalec vabi na trojni dogodek, ki ga pripravlja skupaj z Medobčinsko splošno knjižnico Žalec v torek, 29. septembra 2015, ob 19. uri v atriju Savinove hiše v Žalcu.

Že tretje leto skupaj pripravijo predstavitev revije za književnost in kulturo Vpogled in Večer rime in globine. Med drugimi bodo tokrat svoja besedila brali ugledni slovenski književniki in domači avtorji, ki vsi objavljajo v Vpogledu.

Temu dvojnemu dogodku pa se pridružuje še tretji. Letos obeležujemo 105. letnico rojstva in 35. letnico smrti kiparja Eduarda Salesina, katerega skulpture so stale nekoč pred vsemi osnovnimi šolami, njegove freske so krasile zadružne domove, poznamo ga kot profesorja likovnega pouka na žalski osnovni šoli, ne nazadnje kot prvega avtorja Štangarja, za katerega je naročilo kasneje dobil kipar Janez Boljka. Salesin spada med "zamolčane", a izjemno nadarjene slovenske kiparje. Pravkar smo prejeli bronast odlitek Salesinove plastike z naslovom Spomin iz leta 1938, ki sodi med avtorjeva najboljša dela. Finančna sredstva za odlitek je v celoti prispevalo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Skulpturo smo postavili v zgornje nadstropje Savinove hiše, kjer je v Galeriji Savinjskih likovnikov že nekaj Salesinovih del.

Več informacij: www.zkst-zalec.si