O-STA

Konferenca Internet of Things: "Things speak out"

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je v sredo, 25. novembra, potekala konferenca "Things speak out", ki je v središče postavila internet stvari (IoT - Internet of Things). Študenti, tehnološki navdušenci ter novega znanja željni so se na dogodku seznanili z novo nastajajočimi tehnologijami in koncepti, ki nam jih prinaša internet stvari. Na konferenci je nastopilo 16 izkušenih govorcev, ki so na tak ali drugačen način vpeti v svet Interneta stvari. Konferenco sta z nagovorom otvorila organizator dogodka, študent Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Žiga Komac ter dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič, dogodek pa sta povezovali Sabina Đuvelek ter Slađana Mlađenović iz zavoda Ypsilon.

Svoje znanje so delili številni govorci

V začetnem delu je Tomaž Vidonja, ki že od leta 2010 v Tehnološki mreži ICT skrbi za trženje, razvoj kupcev in internacionalizacijo, predstavil razvoj in trenutno stanje IoT ekosistema v Sloveniji. Za njim je nastopil Matej Kren, mladi raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki se ukvarja s področjem podatkovnega rudarjenja na ogromni količini podatkov. Predstavil je celoten proces, od zajemanja, shranjevanja, obdelave in analize podatkov ter predstavitve rezultatov. Vedran Hafner (Cisco Systems) je povedal več o Ciscotovem lastnem IoT sistemu, s poudarkom na pomoči računalništva na obrobju mreže, imenovanim Fog computing. Namestnica direktorja Tehnološkega parka Ljubljana, Marjana Majerič, pa je predstavila nove načine finančne ter vsebinske podpore za globalno komercializacijo inovativnih rešitev. Nadaljevala je Monika Zajc, ki danes vodi ekipo strokovnjakov SAP rešitev za 27 različnih industrij v regijah Jugo-vzhodne Evrope, ki je pojasnila pojem Industrije 4.0, tako imenovane četrte industrijske revolucije. Gašper Pintarič iz podjetja Špica International je udeležence seznanil z možnostmi implementacije IoT tehnologij na področju logistike.

Preizkušanje 3D tiskalnikov in pogovor o pasivnih pametnih hišah

Med kratkim premorom so si udeleženci konference lahko ogledali izdelke natisnjene s 3D tiskalniki, v pomoč pa so jim bili predstavniki prvega Internet of Things MakerLaba v Sloveniji. Nadaljevali so s predavanjem Microsoftovega strokovnjaka za razvijalske tehnologije Bojana Vrhovnika, ki je predstavil, kako izgleda zajemanje podatkov z napravami s senzorji. Predstavitev je služila kot primer, kako bodo naslednji dan potekale praktične delavnice. Veliko zanimanja je vzbudilo predavanje Matevža Gačnika in Andreja Tozona, ki sta zgradila pametno pasivno hišo. Prisotne sta seznanila s stroški pasivne pametne hiše ter pokazala, kako upravljamo z oddaljenimi napravami kar preko internetne povezave. Veliko ljudi razmišlja o integraciji pametnih naprav v svoj dom, vendar se jih večina premisli, ko pride do vprašanja varnosti. Milan Gabor, lastnik podjetja Viris, ki se ukvarja z različnimi vidiki računalniške varnosti, je zato predstavil vse vidike varnosti v obdobju, ko je vse več naprav povezanih v omrežje. Gre za etičnega 'hackerja', ki ima različne certifikate s področja varnostnih produktov.

Na parkirišču je udeležence čakal tudi električni avtomobil

Vsi vemo, da je za razvoj uspešnega produkta potrebno veliko znanja, vendar tudi, če je produkt tehnično brezhiben, je lahko vstop na trg zelo problematičen. S podjetniško platjo novo razvitih produktov je udeležence dogodka seznanil Dejan Roljič, ustanovitelj in direktor ABC Pospeševalnika, ki je svojo podjetniško pot začel že v mladosti. Dogodek so zaključili z Avant car-jem, kjer so predstavili novosti avtomobila Tesla S model. Kljub temu, da so bili električni avtomobili nekaj časa umaknjeni na stranski tir, se v zadnjem času panoga električnih vozil prebuja in izkazuje vse večji potencial. Največja novost, ki so jo izvedeli je bila ta, da je Tesla Model S že prejel Autopilota, električni avto pa so si udeleženci lahko ogledali tudi "v živo", saj jih je čakal na parkirišču pred Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Delavnice za praktični vpogled v IoT

V četrtek, 26. novembra, so sledile delavnice, kjer so udeleženci dobili tudi praktični pogled v IoT področje. Zanimivo je bilo slišati predavatelje, ki prihajajo iz različnih segmentov področja Internet stvari. Konferenca je bila uspešna v vseh pogledih, saj je vsak lahko našel nekaj zase primernega. Več o sami konferenci, programu in udeležencih je na voljo na: www.http://iot-conference.si, organizator konference pa se za sodelovanje zahvaljuje partnerjem: Društvo Cancel, IBM Innovation Center Ljubljana, Cisco, LTFE (Laboratorij za telekomunikacije), Microsoft, Študentski svet FE, SAP SE, Avant car, Zavod Ypsilon, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Zavod Tehnološka mreža ICT, DESLO.