O-STA

Fizične osebe - Furs zanima vaš dohodek iz oddajanja premoženja v najem

Če ste v minulem letu oddajali premoženje, morate Finančni upravi RS do 15. januarja 2016 prijaviti vaš dohodek iz oddajanja premoženja v najem.

Ne glede na to, ali ste fizičnim osebam oddajali v najem premično ali nepremično premoženje, morate sami vložiti napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Napovedati morate vse tako dosežene dohodke, ne glede na to, ali ste jih dosegli v Sloveniji ali v tujini.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Se še vedno odločate, ali bi odprli podjetje? Na skupinskem svetovanju odgovorimo na mnoge dileme in na konkretna vprašanja, ki si jih podjetniki zastavljate pred vstopom v podjetništvo

Več informacij

Napoved oddate preko portala eDavki ali na predpisanem obrazcu "Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem".

V skladu z Zakonom o dohodnini (Zdoh-2) morate prijaviti vse dohodke iz najemnin za oddajano premoženje, razen za premičnin, pri čemer se tudi od najemnin za premičnine plačuje davek pri oddajanju opreme, bivalnikov in prevoznih sredstev.

Avtomatično se vam pri tem prizna 10 odstotkov normiranih odhodkov za stroške vzdrževanja vaše lastnine, v skladu z Zdoh-2 pa se vam lahko priznajo tudi dejanski stroški vzdrževanja nepremičnin in premičnin.

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem lahko znižujete z dejanskimi stroški

Uveljavljati jih morate na posebnem obrazcu v skladu s Pravilnikom o obrazcu zahtevka za zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz oddajanja premoženja v najem zaradi uveljavljanja dejanskih stroškov vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja. Na predpisanem obrazcu morate navesti dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja z računi, številkami računov, zneski, opisom stroškov itn.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Najemnine so sicer obdavčene z enotno, enkratno cedularno obdavčitvijo v višini 25 odstotkov od osnove (torej najemnina minus deset odstotkov normiranih ali dejanskih stroškov). Več o cedularni obdavčitvi si lahko preberete v prispevku Cedularna obdavčitev za fizične in pravne osebe.

IZOBRAŽEVANJE

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Ali poznate pristojnosti inšpektorjev in kako poteka inšpekcijski postopek? Na seminarju z vami delimo tudi izkušnje iz prakse.

Več informacij

Če napovedi o dohodkih iz oddajanja premoženja v najem ne boste oddali ali boste zamudili rok, vas zaradi tega v skladu z Zakonom o davčnem postopku (ZDavP-2) čaka od 250 do 400 evrov kazni. Če boste v napovedi navedli nepopolne ali neresnične podatke, pa vas lahko doleti celo od 400 do 5.000 evrov kazni.

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/01/04/fizicne-osebe-furs-zanima-vas-dohodek-iz-oddajanja-premozenja-v-najem/