O-STA

Hiša eksperimentov in inženirji združili moči

Hiša eksperimentov je k svoji bogati zbirki dodala popolnoma nov eksperiment, ki je nastal v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Imenuje se "Tiha voda mostove dere" in omogoča vpogled v dinamiko rek na zemlji.

Eksperiment prikazuje, kako ovira v reki vpliva na rečni tok. Obiskovalci bodo tako s potiskom ročic v model reke dodali različne ovire in s pritiskom na stikalo pognali rečni tok. Videli bodo, kako voda v modelnem žlebu odnaša drobni pesek in s tem ustvarjala zanimive oblike peščenega dna. Ob ovirah nastajajo erozijski tolmuni, tako, kot različne oblike rečnega dna in erozijski tolmuni nastajajo tudi v naravnih rekah, vendar jih zaradi kalnosti rečne vode pogosto ne vidimo.

Kot razlaga prof. dr. Matjaž Mikoš, dekan Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, si narave ne smemo podrejati, ko posegamo vanjo in varujemo človeka pred njenimi silami.: "Naravo moramo čutiti in jo razumeti v vsej njeni pestrosti in dinamiki. Poskus z rečnim sedimentom v Hiši eksperimentov bo mladim omogočil odkrivati del narave, kot ga odkrivamo študentom na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo univerze v Ljubljani. Prav tako bo obiskovalcem dal zanimiv vpogled v dinamiko rek na zemlji."

Hiša eksperimentov se zaveda globoke resnice slovenskega pregovora: "Kar se Janezek nauči, to Janez zna." Bistvo izobraževalnega sistema ni podajanje vsebin, temveč navduševanje mladih za vsebine, ki jih bodo, če bodo seveda navdušeni nad njimi, sami absolvirali. "S Hišino dvajsetletno prakso in izkušnjami navduševanja mladih nad izobraževanjem želimo pomagati v procesu korenitega izboljšanja izobraževalnega sistema. Samo mladi, ki so radovedni, so tudi kreativni in inovativni. Želim si bodočo družbo takšnih ljudi, ljudi, ki postavljajo vprašanja na vseh področjih in proaktivno iščejo odgovore. Sodelovanje formalnih in neformalnih ustanov je zato nujno za obe strani. Zlasti, da nehata biti dve strani, saj sta naše delovanje in cilji isti. Eksperiment "Tiha voda mostove dere" je krasen primer te sinergije. Želim si še čim več podobnih projektov." je ob otvoritvi povedal direktor Hiše eksperimentov, Miha Kos.

Obiskovalci Hiše eksperimentov bodo sedaj lahko videli pojave v dnu rečne struge in spoznali delovanje vodnega toka. Med drugim bodo izvedeli tudi, da dno reke prerastejo alge, če je ta umazana in, da se rečni pesek in prod ob poplavah premeščata po rečnem dnu, se medsebojno brusita, reka pa s tem deluje kot čistilna naprava. Prav tako bo zanimivo izvedeti, da so v strugi reke prepovedana gradbena dela, kadar se v njej drstijo ribe; ob dežju ali taljenju snega pa je podvodno dogajanje še zanimivejše. Takrat reke narastejo, rečna voda s svojo energijo odnaša pesek in prod. S tem oblikuje sipine in prodišča, ob ovirah v vodnem toku, kot so recimo mostni oporniki ali vodne zgradbe, pa se voda vrtinči in oblikuje globoke erozijske tolmune. Če je ovira, t.j. steber mostu, preveč oglate oblike, ali pa je teh stebrov veliko, lahko voda opornike tudi spodje in celo poruši most.

Zanimivo, kako pestra in dinamična je nam včasih nepoznana narava, kajne?