O-STA

Številčenje davčno potrjenih računov brez domišljije

Številčenje davčno potrjenih računov mora biti skladno z zakonom, ki je pričel veljati 2. januarja 2016, opozarjajo na Finančni upravi RS (Furs). Pravijo, da zavezanci oziroma uporabniki davčnih blagajn gotovinskih računov, negotovinskih računov, dobavnic in blagajniških prejemkov ne smejo številčiti v istem zaporedju.

IZOBRAŽEVANJE

Davčne blagajne

Ste že pričeli z uporabo davčnih blagajn, a se soočate z napakami pri davčnem potrjevanju računu? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo pomagali rešiti vse težave, ki jih s seboj prinašajo davčne blagajne.

Več informacij

Številčenje davčno potrjenih računov mora biti skladno s pravili

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite nadata@data.si.

Kot pravijo na Furs je številka računa za davčno potrjevanje računov in izdajo računov v skladu zZakonom o davčnem potrjevanju računov(ZDavPR) sestavljena iz treh delov, in sicer:

· oznake poslovnega prostora zavezanca,

· oznake elektronske naprave za izdajo računov,

· zaporedne številke računa.

V skladu s predpisi zakona si morejo zaporedne številke računov vsako poslovno leto slediti neprekinjeno. Pri tem se upošteva zaporedje številk računov po vsakem poslovnem prostoru zavezanca ali po vsaki elektronski napravi za izdajo računov v poslovnem prostoru zavezanca.

Številčenje davčno potrjenih računov v neprekinjenem zaporedju

Pomembno je, opozarjajo na Fursu, da zavezanec račune izdaja v neprekinjenem zaporedju. To pomeni, da dokumenti, ki niso računi, ne smejo biti številčeni v istem zaporedju kot računi, izdani z davčnih blagajn.

Na Fursu še dodajajo, da zavezanci lahko negotovinske račune izdajajo v istem zaporedju kot gotovinske, lahko pa se odločijo drugače in negotovinske račune izdajo v svojem oziroma ločenem zaporedju.

Več kot polovica zavezancev še ne uporablja davčnih blagajn

Po podatkih Fursa je do sedaj prevzelo namenska digitalna potrdila za davčno potrjevanje računov 44.692 zavezancev, davčno pa je potrdilo račune 34.140 zavezancev. Na Fursu ocenjujejo, da je vseh zavezancev okrog 70.000, kar pomeni, da davčnih blagajn še vedno ne uporablja več kot polovica zavezancev.

IZOBRAŽEVANJE

Mini blagajna po korakih

Ali v dejavnosti, ki jo opravljate, izdajate malo računov in nočete imeti dodatnih stroškov z davčnimi blagajnami? Na delavnici vas korak po korak naučimo uporabljati brezplačno aplikacijo Mini blagajna.

Več informacij

Vas zanima več o davčnih blagajnah? Preberite naslednje prispevke:

· Zavezanci že izdajajo račune tudi mimo davčne blagajne,

· Davčne blagajne: davčne številke prodajalcev na računih so prekršek,

· Davčna blagajna vsako uro za dvesto novih zavezancev,

· Davčne blagajne: obveznosti po točkah,

· Če vam med uporabo davčne blagajne zmanjka elektrike, samo brez panike.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/01/20/stevilcenje-davcno-potrjenih-racunov-davcne-blagajne/