O-STA

ŠTAJERSKA PRESTOLNICA JE POZDRAVILA NAJVEČJI LEGO® FESTIVAL

V Maribor je prispel največji LEGO® festival pri nas, ki bo navdušil male in velike ljubitelje LEGO® kock. Med 21. in 31. januarjem bo v Europarku na ogled razstava LEGO® skulptur, na voljo pa bo tudi na tisoče kock za sestavljanje. Čakajo nas torej ustvarjalni dnevi, ki bodo v obiskovalcih vzbudili otroško veselje, vsak pa se bo lahko podal na svojo LEGO® avanturo.

V Mariboru je zaživel največji LEGO® festival doslej. Vse do 31. januarja bo v Europarku na ogled razstava več kot 19 dovršeno sestavljenih skulptur, ki so skupaj težje od ene tone. Med junaki iz živalskega, filmskega in fantazijskega sveta bodo obiskovalce pozdravili polarni medvedki, Chima junaki, več kot 100 kilogramov težka Babuška, junaki iz filmske sage Vojna zvezd, 110 kilogramov težka medvedka in krokodil. Europarkova center managerka Simona Mandl dodaja, da se nekateri nahajajo celo v naravnih velikostih, najbolj pa jo je očarala prisrčna medvedka. Največji LEGO® festival pri nas si je v Europarku že ogledal tudi simpatični štajerski pevec in plesalec Sebastian, ki se ni mogel upreti tisočim "legicam" za sestavljanje.

Na svoj račun bodo prišli mali in veliki ljubitelji LEGO® kock, ki so narejene po izboru otrok - v proizvodnjo gredo namreč le izdelki, s katerimi se otroci strinjajo. LEGO® festival bo postregel s tisočimi kockami za sestavljanje, ki bodo obiskovalcem dogodka na voljo za izvedbo kreativnih zamisli. Možnosti za ustvarjanje z "legicami" bo pravzaprav neskončno - avto, ki smo ga ustvarili, lahko že naslednji trenutek postane hiša ali vesoljska ladja. S sestavljanjem spodbujamo domišljijo in ustvarjalnost. Pri sestavljanju številnih kock otroci pravzaprav eksperimentirajo in so usmerjeni k iskanju rešitev ter tako krepijo svoje praktične sposobnosti in logično razmišljanje. Pri svojem raziskovanju pa pravzaprav nevede utrjujejo svojo vztrajnost in se naučijo sprejemati odločitve. Ker pa so mladi raziskovalci na svoje LEGO® kreacije vedno nadvse ponosni, to pripomore tudi k razvoju samozavesti in samospoštovanja. V igri z LEGO® kockami otroci razvijajo koordinacijo, razmišljanje, učenje, inženirsko žilico, razum, logiko in fino motoriko. Najljubše igrače otrok imajo lahko tudi pomemben vpliv na izbor njihove kariere in kar 99 % arhitektov se je v mladosti igralo z LEGO® kockami.

Letošnje leto se bo z LEGO® kockami igralo več kot 500 milijonov otrok in odraslih po svetu, vsako leto pa se vsi otroci skupaj z "legicami" igrajo kar pet milijard ur. Vsako sekundo je prodanih 7 LEGO® setov, vsak prebivalec Zemlje pa ima v povprečju 94 LEGO® kock. Če bi vse LEGO® kocke, izdelane leta 2013, postavili v vrsto, bi z njimi obkrožili Zemljo več kot 20-krat, in če bi postavili stolp iz 40 milijard LEGO® kock, bi le-ta dosegel Mesec. V vseh teh letih je bilo izdelanih približno 700 milijard LEGO® elementov, leta 2013 pa je svetovna proizvodnja podjetja LEGO® Group dosegla več kot 55 milijard elementov, kar je 105.000 elementov na minuto ali 1750 elementov na sekundo.

Veliko pozornosti pritegnejo tudi LEGO® figurice, ki na začetku niso imele spola, rase ali vloge, danes pa se pojavljajo v številnih podobah - med drugim kot vitez, astronavt, božiček, medicinska sestra, potapljač, smučar, gasilec, okostnjak in kraljica. V vseh teh letih je bilo proizvedenih več kot 5 milijard figuric, kar pomeni, da so postale največja skupina "prebivalstva" na svetu. V letu 2013 je bilo izdelanih približno 500 milijonov figuric in, če bi se postavile ena za drugo, bi bila vrsta daljša od 11.500 km, kar je za 1.500 km več, kot je oddaljenost med mestom Billund na Danskem in Singapurom v Aziji.

V izjemen LEGO® svet bomo torej lahko pokukali tudi v štajerski prestolnici: Center managerka Europarka Simona Mandl je povedala, da bodo kot organizatorji poskrbeli za pestro dogajanje: "Lego igralnice bodo potekale od ponedeljka do sobote med 10.00 in 12.00 uro ter med 16.00 in 19.00 uro ter v nedeljo, med 10.00 in 12.00 uro. Obiskovalci se bodo obe soboti in nedelji pomerili tudi v LEGO® tekmovanjih, ki bodo spodbudila njihovo ustvarjalno žilico, logiko, praktičnost, sistematično razmišljanje in koordinacijo. Verjamem, da bodo veliki "bazeni" LEGO® kock navdušili male in velike, ki bodo lahko raziskovali neskončne možnosti sestavljanja."