O-STA

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc na slovesnosti ob 60. letnici ustanovitve Zveze slovenskih organizacij na Koroškem

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v soboto, 23. januarja 2016 udeležil slovesnosti ob 60. letnici ustanovitve Zveze slovenskih organizacij na Koroškem.

Pred slovesnostjo se je minister Gorazd Žmavc s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem srečal na delovnem pogovoru z deželnim glavarjem Koroške dr. Petrom Kaiserjem in dr. Josefom Ostermayerjem, zveznim ministrom Republike Avstrije za umetnost in kulturo ter ustavo in medije.
Na začetku so govorniki poudarili odlično sodelovanje obeh držav. V nadaljevanju spregovorili o številnih potencialih regionalnega sodelovanja in skupnih izzivih, predvsem z migracijsko krizo, s katero se sooča Evropska unija.

Za tem je ob 16. uri v slavnostni dvorani Delavske zbornice sledila slovesnost ob 60. letnici ustanovitve Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, kjer so vsi visoki gostje iz Republike Slovenije in Republike Avstrije spregovorili in dali veliko priznanje Zvezi slovenskih organizacij kot tudi samemu predsedniku dr. Marjanu Sturmu. Ob tej priložnosti je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil državno odlikovanje "Red za zasluge", ki ga je prevzel predsednik Zveze dr. Marjan Sturm, za njen prispevek pri uresničevanju temeljnih interesov slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem ob visokem jubileju.

Ob koncu slovesnosti je tudi minister Gorazd Žmavc kot resorni minister izrazil veliko zahvalo predsedniku republike za vročitev državnega odlikovanja tako pomembni organizaciji, kar dokazuje njen velik pomen ne samo Slovencem v Avstriji, ampak tudi matični domovini. V nadaljevanju je minister Žmavc izrekel tudi zahvalo zveznemu ministru dr. Ostermayerju in deželnemu glavarju Koroške dr. Kaiserju za njuno stalno pripravljenost na dialogu in iskanju skupnih rešitev.
V zaključku pa je minister s ponosom izpostavil velikega prijatelja, Slovenca, dr. Marjana Sturma, ki danes z modrostjo in zrelostjo rešuje odprta vprašanja na prijateljski ravni z Republiko Avstrijo.