O-STA

Ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo na Informativi prepričala z eksperimenti

Približujejo se informativni dnevi, ko bodo generacije bodočih študentov pozdravili tudi na UL FGG. Že pred tem so se mladim predstavili na 8. Informativi na Gospodarskem razstavišču, ki je bila rekordno obiskana. Več kot 20.000 bodočih dijakov, študentov in odraslih je z zanimanjem pridobivalo informacije in razmišljalo o izbiri študija ter svoji karierni poti.

Med skupaj več kot 200 izobraževalnimi programi, med katerimi je bilo okoli 90 fakultet, visokih šol in univerz, so tudi študentje UL FGG obiskovalcem predstavili izbrane eksperimente ter jim tako na praktičen način pokazali, kaj vse delajo na fakulteti. Ker je treba prihodnost še zgraditi, so jim pokazali, kako to lahko naredijo na njihovi fakulteti.

Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali model podtalnice in se priključili izvirni delavnici "Ali je kaj trden most". Z eksperimentom "Ali je svetloba res bela", so si ogledali spektralno sestavo različnih virov bele svetlobe, s pomočjo mentorjev pa so izdelali tudi svoj lasten IR portret. Z geodeti so na osnovi različnih meritev zunanjosti in notranjosti objektov izdelovali geodetski/kartografski izdelek in si ogledali geodetski instrumentarij. Zanimiv pa se jim je zdel tudi orientacijski izziv, kjer so s pomočjo kart iskali kontrolne točke, ki so bile razporejene v okolici Gospodarskega razstavišča. Tako so lahko delo strokovnjakov UL FGG spoznavali na interaktiven način, saj so lahko sami dejavno sodelovali pri izvajanju eksperimentov. Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani so udeleženci Informative lahko spoznavali tudi s pomočjo kviza, ki z odgovori na zelo raznolika vprašanja predstavlja širok spekter dejavnosti, ki jih izvajajo na fakulteti.