O-STA

Februar, mesec za lokalno samooskrbo v Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope

Ljubljana, 28. januar 2016 - Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope, vstopa v drugi mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen lokalni samooskrbi. Ta tema bo rdeča nit tako vsakodnevnega programa v informacijski točki Zelene prestolnice Točka.Zate. kot aktivnosti Četrtne skupnosti Šmarna gora, druge zelene ambasadorke, ki bo štafeto ambasadorstva prevzela v nedeljo, 31. januarja 2016.

V Ljubljani - Zeleni prestolnici Evrope 2016, smo po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 smo z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledimo zastavljenim ciljem - zagotoviti kakovostno življenje vsem našim meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu.

Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj nas uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa smo edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki je prejelo ta prestižni naziv.

Točka.Zate.

Letošnje zeleno leto obeležujemo s celoletnim programom, ki je razdeljen na tematske mesece in februar je mesec lokalne samooskrbe. Vsakodnevne aktivnosti v informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo bodo pripravljali na Oddelku za varstvo okolja MU MOL v sodelovanju z vrtci in šolami ter ostalimi deležniki.


Med drugim vabijo na različna predavanja ter tedenske tematske svetovalne urice (na temo gnojenja, sadjarstva, organskega trajnostnega kmetijstva in homeopatije, pridelave zelenjave,...). 17. februarja med 12. in 18. uro pripravljajo predstavitve projektov Mestne občine Ljubljana s področja samooskrbe (vrtički v Ljubljani, Pustolovska pot, Green Surge in Food Metres, Pot dobrot, Skupnost Urbani vrt Onkraj gradbišča, Pridelaj.si), vsak petek od 10. do 18. ure vabljeni tudi na predstavitve dejavnosti lokalnih strokovnih društev (sadjarji, vrtnarji, čebelarji...), ob sobotah pa boste med 10. in 14. uro v informacijski točki lahko kupili lokalne pridelke in izdelke.

V soboto, 6. februarja, se bo pred Točko.Zate. predstavila zelena ambasadorka - Četrtna skupnost Šmarna gora. Med 9. in 16. uro vas vabijo na lokalno tržnico, na kateri boste lahko kupili domače pridelke in izdelke ter degustirali ponudbo lokalnih gostincev iz te četrtne skupnosti. Program bodo popestrili s petjem in izdelovanjem sirupov iz zelišč, pripravljajo tudi okroglo mizo z naslovom ČS Šmarna gora in samopreskrba mesta - izgubljena priložnost?.

Točka.Zate. je odprta vsak dan, v zimskem času med 10. in 18. uro, poleti pa bo odprta še dve uri dlje, torej do 20. ure.

Celoten program Točke.Zate je objavljen na spletni strani www.zelenaljubljana.si in pri informacijski točki.

Četrtne skupnosti - ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016

V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. Prva ambasadorka - Četrtna skupnost Črnuče, bo štafeto ambasadorstva v nedeljo, 31. januarja 2016, predala naslednici - Četrtni skupnosti Šmarna gora. Predstavniki obeh četrtnih skupnosti se bodo ob 15. uri zbrali pod daljnovodi v Črnučah, kjer bodo opozorili na problematiko t.i. severne trase daljnovodov, ki zadeva obe skupnosti. Pridružila se jim bosta tudi župan Zoran Janković in podžupan Dejan Crnek. MOL sicer odločno nasprotuje severni trasi daljnovoda.

Tudi aktivnosti Četrtne skupnosti Šmarna gora bodo v naslednjih treh tednih posvečene temi meseca, torej lokalni samooskrbi. Stanovalci te četrtne skupnosti si bodo med drugim lahko ogledali RCERO Ljubljana, 13. februarja pa bosta v Tacnu (ob 9. uri) in v Gameljnah (ob 13. uri) zaživeli lokalni tržnici, na katerih bodo ponujali domače kmečke pridelke in izdelke iz domače in umetne obrti.

Celoten program Četrtne skupnosti Šmarna gora je objavljen na spletni strani www.zelenaljubljana.si v napovedniku.

Uradni prevzem naziva

Naziv Zelena prestolnica Evrope 2016 bo Ljubljana uradno prevzela od Bristola v torek, 9. februarja 2016, v Bruslju.

Vabimo vas, da program, aktivnosti in dogodke zelenega leta spremljate na interaktivni spletni strani www.zelenaljubljana.si.