O-STA

Minister Gorazd Žmavc se je v petek 29. januarja 2016 udeležil prireditve ob 30. obletnici dvojezičnega vrtca v Števanovcih v Porabju, na kateri je bil slavnostni govornik

Pred tem se je v slovenskem kulturnem in informacijskem centru Lipa v Monoštru srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Porabju in zagovornico slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu.

Sogovorniki so ministra seznanili z izvedenimi aktivnostmi v letu 2015 in načrti za leto 2016. V pogovoru so bila izpostavljena priporočila XV. zasedanja Slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Madžarski, ki se nanašajo na slovensko skupnost v Porabju in zavzetost za njihovo uveljavitev.

Na 30. obletnici vrtca je minister Gorazd Žmavc poudaril pomen znanja in uporabe slovenskega jezika, ki je bistvenega pomena za ohranitev in razvoj slovenske identitete. Ustrezna kombinacija družinske vzgoje in vrtca lahko nudita otrokom optimalno možnost razvoja na vseh področjih, še posebej na področju znanja in uporabe slovenskega jezika. Ob tem je izpostavil, da letos v vrtcih v Porabju prvič delujeta dve vzgojiteljici iz Slovenije, za kateri je sredstva zagotovil Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vrtcu je zaželel čim več otrok, ki bi se lahko igrali in stopali na življenjsko pot ob kvalitetni vzgoji in poudaril njegovo povezovalno vlogo v tem kraju.