O-STA

Elektronski računi tudi za tujce

Na Upravi Republike Slovenije za javna plačila (UJP) pravijo, da elektronski računi sicer niso obvezni za tujce, a jih lahko ti kljub temu pošiljajo proračunskim uporabnikom. Pošiljajo jih lahko preko ponudnikov e-poti, ki imajo z UJP sklenjeno pogodbo ali pa preko spletnega portala UJPeRačun.

IZOBRAŽEVANJE

Učinkovit spletni nastop

Splet vsem podjetnikom iz najrazličnejših dejavnosti ponuja veliko različnih orodij in možnosti, da izdelki in storitve dosežejo čim širši krog ljudi.

Več informacij

Elektronski računi za slovenske državljane?

Zakon o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU) velja le na ozemlju Republike Slovenije. To pomeni, da elektronski računi in njegove obveznosti pošiljanja in izdajanja veljajo izključno za domače pravne in fizične osebe ter proračunske uporabnike.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite nadata@data.si.

Hkrati ZOPSPU velja tudi za tuje pravne in fizične osebe, ki opravljajo storitev ali dobavijo blago na ozemlju Republike Slovenije, a le, če imajo te sedež oziroma stalno poslovno enoto oziroma podružnico na ozemlju RS.

Kot pravijo na Ujpu, določbe ZOPSPU torej ne veljajo v primeru, da je dobava blaga ali storitev opravljena v tujini, ali če dobavitelj oziroma izvajalec nima sedeža poslovalnice na ozemlju RS. Lahko se pa proračunski uporabnik in izvajalec oziroma dobavitelj izrecno dogovorita, da se vsi izdani računi pošiljajo v elektronski obliki.

Elektronski računi in obvezno sklenjene pogodbe preko Ujpa

V primeru skupnega dogovora za pošiljanje e-računov v elektronski obliki, mora proračunski uporabnik zahtevati izdajanje in pošiljanje e-računov preko Ujpa oziroma slovenske spletne platforme. Lahko se pa dogovorijo tudi za pošiljanje e-računov preko ponudnikov e-poti, a le, če imajo ti sklenjeno pogodbo z upravo za javna plačila.

IZOBRAŽEVANJE

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ste prepričani, da poznate vse oblike dela in njihove obdavčitve?

Več informacij

O tem, kako so e-računi omogočeni tudi za tujce, smo že pisali. V prispevku E-račun: Omogočeno pošiljanje za tuje pravne osebe, si preberite, kako nova dopolnjena verzija spletne aplikacije UJPnet omogoča pošiljanje elektronskih računov.

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/01/30/elektronski-racuni-tudi-za-tujce/