O-STA

INFO KARTA Slovenije

(projekt seznanjanja tujih turistov s slovensko gostinsko-turistično ponudbo že na mejnem prehodu ob vstopu v Slovenijo, z namenom vplivati na povečanje njihove porabe med potovanjem skozi Slovenijo)

Po ocenah bo v tej turistični sezoni potovalo čez Slovenijo okoli 8 milijonov tujih turistov. Žal samo potovalo, ker se velika večina pri nas ne bo ustavila niti na kavi.

Kako ustaviti in usmeriti te turiste iz avtocest na deželo oz. v slovenska mesta?
V sodelovanju s Turistično zvezo Slovenije, ki je za objavo pripravila tudi splošne informacije in informacije o varstvu potrošnikov, je izšla prva izdaja INFO KARTE Slovenije, ki vsebuje zemljevid Slovenije na eni strani ter zemljevid Ljubljane na drugi strani karte ter gostinsko-turistično ponudbo ob robu.

100.000 kart bomo razdelili prihajajočim turistom v soboto in nedeljo, 14. in 15. julija 2001 na naslednjih mejnih prehodih: Škofije, Fernetiči, Vrtojba, Karavanke in Šentilj. Voznika vsakega vozila s tujo registracijo na teh mejnih prehodih bodo naši distributerji pozdravili z »WELCOME TO SLOVENIA« in mu izročili izvod INFO KARTE. Posebna pozornost bo namenjena izbiri »pravih« turistov: kolikor bo le mogoče se bomo izogibali predaji kart zdomcem, ki se v tranzitu vračajo domov in se bolj posvetili turistom predvsem iz zahodnih držav. Del kart bo na voljo na letališčih, večjih turističnih agencijah po celi Sloveniji in Turistično Informacijskih Centrih tudi za slovenske turiste. Določeno število INFO KART nameravamo posredovati tudi slovenskim turističnim birojem v tujini.

Dva tedna kasneje bo izšla druga izdaja INFO KARTE Slovenije, ki jo pravkar zaključujemo. Tudi ta bo razdeljena na enak način kot prva. Edina razlika je, da bo na tej karti na obeh straneh zemljevid Slovenije.

Zakaj INFO KARTA?

- 200.000 turistov bo prejelo brezplačni izvod karte že ob vstopu v Slovenijo
- dobršen del se bo odločil vsaj za postanek, če že ne za krožno potovanje ali oddih; ali takoj ali, ko se bodo vračali domov in spet prečkali Slovenijo
- tudi, če se prejemnik karte tokrat ne bo ustavil v Sloveniji, bo karto po vsej verjetnosti zadržal. Slej ko prej bo vsaj 200.000 potencialnih obiskovalcev Slovenije vzelo INFO KARTO v roke in začelo načrtovati naslednji dopust.

Bistvene prednosti INFO KARTE:

- večnamenska uporabnost zemljevida – zagotovilo, da bo v uporabi veliko dlje časa kot reklamni letak oz. objava oglasa v kateremkoli drugem oglaševalskem mediju
- vsak oglas je označen s številko v krogcu in s kvadrantom – s tem krogcem je označena tudi točna lokacija oglaševalca na zemljevidu

Ker, vsaj kolikor nam je znano, v tem trenutku nihče ne pričaka tujega gosta na mejnem prehodu in ga aktivno povabi, da se ustavi in ne zdrvi skozi Slovenijo, mislimo, da bi moral biti takšen projekt tudi v interesu Slovenije kot države, oz. njenih predstavnikov, ki se ukvarjajo s promocijo Slovenije.
Tokrat, z izjemo Turistične zveze Slovenije, ki je vsaj moralno podprla naš projekt, s strani ustreznih državnih institucij ni bilo niti odgovora na naše dopise.

200.000 tujih gostov, ki bodo prišli v Slovenijo, bo prejelo (videlo in uporabljalo pa, ob predpostavki, da se vozi v avtomobilu več ljudi, vsaj 600.000 potencialnih gostov!) zemljevid, na katerem bo izbrana gostinsko-turistična ponudba in na zemljevidu označene točne lokacije le-te!