O-STA

Lokalna samooskrba v Točki.Zate.

Ljubljana, 8. februar 2016 - V informacijski točki Zelene prestolnice Evrope Točka.Zate. nadaljujemo s februarskim programom, posvečenim lokalni samooskrbi, ki ga pripravlja Oddelek za varstvo okolja MU MOL.

Program Točke.Zate. v tednu od 8. do 13. februarja:

· svetovalne urice za meščane, torek, 9. februar, med 16. in 18. uro:

tema tokratne svetovalne urice bo sadjarstvo: Skoraj vsak ljubljanski vrt bogati vsaj eno sadno drevo in sadjarstvo imamo Slovenci v krvi. O tem, kaj vse moramo narediti, da pridemo do kakovostnega pridelka in kako moramo skrbeti za drevesa, da nam bodo kar se da dolgo rodila, bo spregovoril Roman Mavec s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki bo na koncu tudi odgovarjal na vprašanja udeležencev.

· strokovna predavanja, sreda, 10. februar, med 15.30. in 17.30 uro:
Tema predavanja bodo avtohtone ljubljanske in slovenske sorte ter pomen sezonske oskrbe.
Ali vemo, da obstaja ljubljansko zelje, ljubljanski motovilec, ljubljanska ledenka, ljubljansko korenje, ptujski luk...? Jemo vsak dan vse ali sledimo naravnim krogom ter se prehranjujemo sezonsko? Ta in druga vprašanja bo osvetlila svetovalka za zelenjadarstvo Ana Ogorelec s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana, ki bo odgovarjala tudi na vprašanja udeležencev.

- predstavitev lokalnih strokovnih društev, petek, 12. februar, med 10. in 18. uro:

na področju razvoja podeželja v Mestni občini Ljubljana deluje kar 17 društev, ki tematsko združujejo vse od podeželskih žena, sadjarjev in konjerejcev do čebelarjev. V Točki.Zate. se bodo ta petek predstavili ljubljanski čebelarji: med 10. in 18. uro se bo predstavljalo društvo Urbani čebelar, v popoldanskem času - med 14. in 18. uro - pa se jim bodo pridružili še predstavniki Sadjarskega in vrtnarskega društva v Ljubljani.

- sobotni tržni dan "Lokalno pridelano, lokalno prodano", 13. februar, med 10. in 14. uro:
V Mestni občini Ljubljana deluje kar 828 kmetij in nekatere izmed njih bodo pred Točko.Zate. ponujale svoje pridelke in izdelke in s tem pokazale na pestrost ponudbe, ki jo lahko najdemo le streljaj od mestnega jedra.


Točka.Zate. je februarja odprta vsak dan med 10. in 18. uro.

Vabimo vas, da si podrobnejši program Točke.Zate. v februarju ogledate tukaj, vse aktivnosti in dogodke zelenega leta pa lahko spremljate na interaktivni spletni strani www.zelenaljubljana.si.