O-STA

Kdaj uveljavljanje delne oprostitve plačila prispevkov?

Le v primeru, ko ste kdaj že opravljali samostojno dejavnost kot samostojni podjetnik ali kot fizična oseba z dejavnostjo, se ne morete odločiti za uveljavljanje delne oprostitve plačila prispevkov delodajalca in zavarovanca ob prvi registraciji statusa samostojnega podjetnika.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, Data

Če želite uveljavljati to ugodnost, ki jo država ponuja od 1. julija 2013 dalje, niste smeli biti še nikoli vpisani v katerikoli register samostojnih dejavnosti. Med samostojne dejavnosti se ob statusu samostojnega podjetnika štejejo tudi vse poklicne dejavnosti - npr. samostojni športni delavci ali poklicni športniki, kulturniki, novinarji, odvetniki, notarji, zasebni raziskovalci, arhitekti. Kakšna je razlika in podobnost med samostojnimi podjetniki in fizično osebo z dejavnostjo, si lahko preberete v prispevku Fizična oseba z dejavnostjo - primerjava z s. p.

Sem pa torej ne sodi npr. če ste bili lastnik družbe z omejeno odgovornostjo (odprtje d. o. o.) in ste bili v njej zaposleni ali pa ste imeli odprto društvo ali zavod.

IZOBRAŽEVANJE

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec

Privč odpirate s. p. in odločili ste se, da boste poslovali na podlagi normiranih odhodkov. Na enem mestu vas seznanimo z vsemi obveznostmi.

Več informacij

V pojasnilu Finančne uprave RS je pojasnjeno, da pogoj za uveljavljanje delne oprostitve plačila prispevkov izpolnjuje le zavezanec, "ki predhodno nikoli ni opravljal samostojne dejavnosti na podlagi vpisa v kateri koli register samostojnih dejavnosti". Dodajajo, da ta pogoji ni izpolnjen tudi v primeru, ko je samozaposlena oseba opravljala samostojno dejavnost bodisi v svoji obratovalnici bodisi v skupni obratovalnici.

IZOBRAŽEVANJE

Davčni obračun za normirance

Če že poslujete na podlagi normiranih odhodkov, morate do konca marca na Finančno upravo RS oddati davčni obračun. Pripravite si ga lahko tudi sami.

Več informacij

Uveljavljanje delne oprostitve plačila prispevkov od julija 2013 dalje

Od 1. julija 2013 dalje je tako mogoče ob prvem vpisu v register kot samozaposlena oseba uveljavljanje delne oprostitve plačila prispevkov. Za prvih 12 mesecev lahko uveljavljate 50 odstotno oprostitev plačila prispevkov zavarovanca in prispevkov delodajalca in za drugih 12 mesecev 30 odstotno oprostitev plačila prispevkov zavarovanca in prispevkov delodajalca. O tem smo več pisali v prispevku Znižani prispevki za prvo ustanovitev s. p. tudi v novem letu.

Oprostitev prispevkov tudi npr. ni mogoče uveljavljati pri odprtju t. i. popoldanskega s. p., saj morate v primeru odprtja popoldanskega s. p. zavarovani pri drugem delodajalcu za polni delovni čas, za t. i. popoldanski s. p. pa plačujete le pavšalne prispevke. Več o samozaposlitvah si lahko preberete v prispevku Odpiranje s. p. - popoldanski, normirani ali navadni s. p.?

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/02/05/kdaj-uveljavljanje-delne-oprostitve-placila-prispevkov/