O-STA

S 3D tiskalnikom do novega znanja

3D tiskalnik je namenjen izdelavi različnih izdelkov predvsem prototipov, uporaba tehnologij 3D tiskanja se v svetovnem merilu hitro povečuje. Kako pa je v Sloveniji?

Laboratorij za odrezavanje (LABOD) s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani je s pomočjo Študentske organizacije FS in Študentske organizacije UL prvi v Sloveniji pridobil 3D tiskalnik ProJet 3510 SD proizvajalca 3D systems. To je izredno natančen visokozmogljiv 3D tiskalnik, ki deluje po principu brizganja fotopolimera. To je tekoč polimer, ki je občutljiv na UV svetlobo. Ko nanj posveti svetloba z določeno valovno dolžino, se prične polimerizacija, kar povzroči, da se fotopolimer strdi. Tako se med postopkom 3D tiskanja fotopolimer strjuje plast za plastjo, tako da na koncu dobimo uporaben izdelek. Kot podporni material pa se uporablja tehnologija nalaganja voska, ki ga po končani obdelavi enostavno odstranimo tako, da izdelek vstavimo v ultrazvočni čistilec, kjer se pri temperaturi 60° vosek stali in tako dobimo končni želeni produkt.

Študenti strojništva pridobivajo dragocene izkušnje

Študenti, ki se učijo upravljati na takšnem stroju že na fakulteti, se jim po končanem izobraževanju bistveno poveča možnost za zaposlitev v večjih slovenskih podjetjih, kjer že uporabljajo to tehnologijo. Izdelajo lahko različne prototipe, ki so plod njihove ideje. S tem svojo idejo preizkusijo v realnosti in jo kasneje tudi izboljšajo, ko ugotovijo morebitne napake.

Stroj omogoča izdelavo različnih delujočih mehanizmov, saj je podporni material vosek, ki se po obdelavi stopi na temperaturi 60°, in tako dobimo izdelke že z vsemi želenimi sestavi.

Komu je 3D tiskalnik še namenjen?

3D tiskalnik je zanimiv tudi za študente računalništva in informatike ter študente elektrotehnike, saj gre za kompleksen mehatronski sistem. 3D tiskalnik je primeren za izdelavo različnih in natančnih maket zgradb in okolice z vsemi detajli. Zato je zanj veliko zanimanja med študenti Fakultete za arhitekturo in študenti Fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

Primeren je tudi za izdelavo različnih kipov ter ostalih umetniških, likovnih ter oblikovalskih tridimenzionalnih izdelkov, zato je stroj zelo uporaben tudi za študente Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter študente Naravoslovnotehniške fakultete.

Tudi študentje Medicinske fakultete večkrat izrazijo željo po izdelkih narejenih s postopkom 3D tiskanja. Za vse več izdelkov, kot so različni implantanti, se uporablja postopek 3D tiskanja, ker lahko izdelek popolnoma prilagodimo pacientu, kateremu je namenjen. Stroj je na področju medicine uporaben tudi za izdelavo različnih medicinskih pripomočkov oziroma testnih mest, ki bi jih študentje lahko uporabljali na vajah.

Tudi v dentalni medicini se postopek 3D tiskanja vedno bolj uporablja, saj je takšen način izdelave zobnega implantanta bistveno bolj prijazen do pacienta.

Vzvratno inženirstvo

3D tiskalnik je možno vključiti v postopek vzvratnega inženirstva. Gre za postopek, ko želimo izdelati kopijo že obstoječega fizičnega modela oziroma nekoliko predelanega fizičnega modela. Pri tem fizični model skeniramo z optičnim skenerjem in tako dobimo 3D zapis točk, ki nam v računalniku predstavlja model. Modelu lahko nato spremenimo del oblike in ga nato ponovno pretvorimo v fizično obliko s postopkom 3D tiskanja. Na Fakulteti za strojništvo že imamo dovršen 3D skener, ki ga je razvil in izdelal naš doktorski študent. Z vzvratnim inženirstvom je mogoče narediti tudi 3D avtoportret.