O-STA

Zeleno pero 2016 - mednarodno leto stročnic

Na sedemnajstih slovenskih osnovnih in srednjih šolah je v sredo, 13. januarja potekalo tretje šolsko tekmovanje za Zeleno pero, edino šolsko državno tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja, ki ga od leta 2014 organizira društvo Planet Zemlja. Tema letošnjega tekmovanja je posvečena svetovnemu letu stročnic, o čemer je pisalo 134 tekmovalcev s Štajerske, Posavja, osrednje Slovenije, Gorenjske, Koroške, severne Primorske, Pomurja in Zasavja.

Prispevke otrok so ocenjevale šolske komisije in tako bo bronasta priznanja prejelo 55 tekmovalcev, na državnem pa se bo v pisanju o stročnicah za Zeleno pero 2016, potegovalo 40 učencev in dijakov. Rezultate šolskega tekmovanja smo objavili na www.planet-zemlja.org in www.eko-generacija.org.

Projekt uživa podporo Varuha odnosov v prehranski verigi, dr. Jožeta Podgorška, katedre za novinarstvo na FDV in Inštituta Ekosemena iz Ljubljane, z njim pa želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju.

Državno tekmovanje bo potekalo 16.3.2016, po zaključku pa bodo na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org, objavljeni zmagovalni prispevki tekmovanja.

Svečana podelitev priznanj bo potekala na svetovni dan zemlje, 22. aprila 2016 na Gospodarskem razstavišču Ljubljana.

Za morebitne objave se vam najlepše zahvaljujemo.

O projektu ZELENO PERO:

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz okoljevarstva, ekologije in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, varovanju narave in lokalnih okoljskih težavah ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju.

Zeleno pero 2014

V začetku februarja 2014 je na 23 slovenskih šolah potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja, Zeleno pero 2014. Na tekmovanje se je prijavilo 367 dijakov in učencev. Tematika tekmovanja v letu 2014 ni bila določena, tekmovali pa so lahko učenci druge in tretje triade ter srednješolci. Zeleno pero 2014 je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Gradbene šole in gimnazije Maribor, Škofijske klasične Gimnazije, Osnovne šole Trbovlje, Osnovne šole Pesnica pri Mariboru in Osnovne šole Hinka Smrekarja Ljubljana.

Zeleno pero 2015

V letu 2015 se je na tekmovanje prijavilo 15 šol, za Zeleno pero 2015 pa se je potegovalo 193 mladih. V tem letu so učenci in dijaki pisali na temo svetlobe, tekmovanja pa so se lahko udeležili učenci zadnje triade osnovnih šol ter dijaki srednjih šol. Komisija je namreč ocenila, da je tekmovanje za drugo triado prezahtevno, saj imajo tekmovalci le 60 minut časa, da pripravijo prispevek na šolskem računalniku. Zeleno pero 2015 je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta ter Škofijske klasične gimnazije Šentvid.

O društvu Planet Zemlja:

društvo Planet Zemlja že deseto leto deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 pa tudi po Zakonu o varovanju okolja.

--

Ker nam ni vseeno!
društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu
www.planet-zemlja.org

info@planet-zemlja.org

BODITE DOBRODELNI IN PODPRITE DELOVANJE DRUŠTVA:
http://www.planet-zemlja.org/2010/12/namenitev-dela-dohodnine-nasemu-drustvu/