O-STA

Sistem davčnih blagajn v znamenju nadzorov in kazni

Inšpektorji Finančne uprave RS in uslužbenci mobilnih oddelkov so od 1. februarja dalje v prvem tednu nadzora opravili 742 postopkov nadzora sistema davčnih blagajn. Kot pravijo, so pri tem odkrili 55 nepravilnosti.

IZOBRAŽEVANJE

Davčne blagajne za društva

Se sprašujete, kako morate po novem v društvih izdajati račune? Niste prepričani, ali je za vas sistem davčnih blagajn prav tako obvezen? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja v zvezi z davčnimi blagajnami za društva.

Več informacij

Našli nepripravljene na sistem davčnih blagajn

V 28 primerih kršitev od skupno 55 ugotovljenih so inšpektorji uvedli prekrškovni postopek, zavezancem za vstop v sistem davčnih blagajn pa nameravajo izdati globe. Od tega je bilo z izdajo plačilih nalogov že zaključenih osem postopkov, 20 pa jih je še v teku.

V že omenjenih osmih postopkih je bilo izrečenih za 19.000 evrov glob podjetjem ter za 5.200 evrov glob odgovornim osebam.

Zavezanci pozor - sistem davčnih blagajn pod ostrejšim nadzorom

V prihodnjih tednih lahko zavezanci pričakujejo še dodatno okrepljene nadzorne aktivnosti, opozarjajo na Fursu.

Kot pravijo na finančni upravi, so omenjene nadzore opravili pri zavezancih, ki so jim v januarju letos izrekli opozorila in določili rok za vključitev v sistem davčnih blagajn. Pojasnjujejo, da je večina zavezancev obveznosti izpolnila, pri manjšem deležu pa se še vedno pojavljajo nepravilnosti.

Najpogosteje ugotovljene nepravilnosti med drugim nadzorom, v katerih so tokrat inšpektorji zavezance tudi oglobili, so bile:

· zavezanec ni izdal računa,
· poslani podatki se ne ujemajo s podatki na izdanem računu,
· izdani računi niso potrjeni,
· kršitve povezane z uporabo vezanih knjig računov (VKR).

Le polovica zavezancev pričela z uporabo sistema davčnih blagajn

Kljub temu, da na Fursu obljubljajo kazni že od januarja, je v sistem davčnega potrjevanja računov doslej vstopilo 38.821 zavezancev. Spomnimo, da naj bi bilo po prvih ocenah okrog 70.000 zavezancev z 2. januarjem letos dolžnih vstopiti v sistem davčnih blagajn. Nekaj več, 48.173 zavezancev, pa je do sedaj že prevzelo namenska digitalna potrdila, ki so obvezna za davčno potrjevanje računov.

IZOBRAŽEVANJE

Mini blagajna po korakih

Sistem davčnih blagajn je obvezen za vse davčne zavezance - tudi za tiste, ki izdajajo malo število računov. Zanje je na voljo brezplačna aplikacija Mini blagajna. Pridružite se nam na delavnici, kjer vas bomo naučili, kako aplikacijo uporabljati v praksi.

Več informacij

O tem, da je finančna uprava s 1. februarjem pričela s strožjim nadzorom in doslednim izrekanjem glob, smo že pisali. V prispevku Zavezanci za davčno potrjevanje računov pazljivo - za nepravilnosti boste odslej plačali! si lahko podrobneje preberete o nadzorih uporabe davčnih blagajn.

Dostopno na: http://data.si/blog/2016/02/10/sistem-davcnih-blagajn-v-znamenju-nadzorov-in-kazn/