O-STA

Štirje defibrilatorji v mestni občini Velenje dostopni 24 ur

Velenje, 18. februar 2016 - V mestni občini Velenje imamo nameščene štiri defibrilatorje, ki so dostopni 24 ur na dan, v Zdravstvenem domu Velenje (na urgenci), na Premogovniku Velenje (pri vratarju), na Cankarjevi cesti (na pešpoti v informacijski tabli) in v gasilskem vozilu Prostovoljnega gasilskega društva Velenje.

Defibrilator, ki ustvari močan električni sunek in tako prepreči fibrilacijo srca preko elektrod, ki jih namestimo na prsni koš, imamo tudi v prostorih Mestne občine Velenje in še v drugih institucijah - Festivalu Velenje, Knjižnici Velenje, Rdeči dvorani Velenje, Bazenu Velenje, Muzeju premogovništva, Stekleni direkciji, lokalu Ribiške družine Velenje, podjetju Kalamed (Prešernova 9a), Lekarni Velenje, Mestnem stadionu Velenje, Krajevni skupnosti Konovo in Krajevni skupnosti Gorica, Prostovoljnem gasilskem društvu Vinska Gora, Osnovni šoli Antona Aškerca, Mobitelu Velenje in poleti v čolnarni ob Velenjskem jezeru, pozimi pa na drsališču v Sončnem parku.

Defibrilatorji so opremljeni z nazornim slikovnim prikazom uporabe in tudi z glasovnimi navodili v slovenskem jeziku. Avtomatski zunanji defibrilatorji so izredno preprosti, saj sami analizirajo srčni ritem in presodijo, ali je potrebno sprožiti električni sunek. Potrebno je samo namestiti elektrode in slediti navodilom.


Takoj po nastopu srčnega zastoja pride najpogosteje do fibrilacije srca. Najučinkovitejši način zdravljenja pa je defibrilacija z avtomatskim zunanjim defibrilatorjem. Zelo pomemben je čas, ki preteče od nastopa srčnega zastoja do pričetka defibrilacije. Če z njo pričnemo že v prvi minuti po zastoju, je uspešnost 90 %, če pa do defibrilacije mine 10 minut, pa le še 10 %.


Na Mestni občini Velenje smo pred dnevi izvedli izobraževanje o ravnanju ob srčnem zastoju, saj želimo, da bi čim več ljudi znalo učinkovito in pravilno ravnati ob takšnih primerih.