O-STA

Peti koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije: Duhovna izkušnja, okus in stil

Spoštovani,

vljudno vabljeni na peti koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo 25. in 26. februarja 2016 ob 19. 30 uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije
Julian Rachlin,
dirigent in solist

spored:
Benjamin Britten:
Solze / Lachrymae - refleksije na pesem Johna Dowlanda za violo in godalni orkester, 48a
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violino in orkester št. 3 v G-duru, K. 216
Alfred Schnittke: Sonata št. 1 za violino in komorni orkester

--------------------------------

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 29 v A-duru, K. 201

Tako kot Mozart in letošnji prvi solist Modrega abonmaja Stefan Milenković je tudi leta 1974 v Vilni rojeni Julian Rachlin veljal za čudežnega otroka in je bil med drugim najmlajši solist, ki je nastopil z Dunajskimi filharmoniki (pod vodstvom Riccarda Mutija). Rachlinova kariera se je nato strmo vzpenjala. H glasbenim izzivom nagnjeni violinist, je leta 2000 začel nastopati še z violo - v Ljubljani je denimo nastopil v priredbi za violo znamenitega Dvořakovega Koncerta za violončelo -, zadnja leta pa vedno več tudi dirigira, kar smo v Ljubljani prav tako že doživeli in je bilo imenitno! Jeseni je postal prvi gostujoči dirigent komornega orkestra Royal Northern Sinfonia iz Newcastla in rezidenčni dirigent pri Kraljevi filharmoniji iz Liverpoola, s katero bo nastopil tudi kot solist pod Long Jujem.

Julian Rachlin in Alfred Schnittke (1934-1998) sta bila oba rojena v Sovjetski zvezi, glasbeno pa sta se vsak na svoj način formirala na Dunaju, kamor so Rachlinovi starši emigrirali leta 1978, Schnittke pa je bil tam kot otrok tik po drugi svetovni vojni, ko je bil tja zaradi nemških korenin kot prevajalec poslan njegov oče. To nekajletno bivanje ga je po lastnih besedah bistveno zaznamovalo: "Dobil sem določeno duhovno izkušnjo pa tudi disciplino za svoj kasnejši poklic. V smislu okusa in stila sta name ključno vplivala Mozart in Schubert, ne pa denimo Čajkovski in Rahmaninov."

Julian Rachlin bo predstavil Schnittkejevo Sonato št. 1 za violino iz leta 1963, skladbo iz skladateljevega zgodnejšega obdobja pod vplivom novosti druge dunajske šole, preden je domislil svoj lastni glasbeni jezik, ki se ga je po naslovu Schnittkejevega eseja Polistilistične tendence v moderni glasbi iz leta 1971 oprijel naziv polistilizem.

Mozartovi skladbi, ki bosta na sporedu tokratnega koncerta, sta iz sredine sedemdesetih let 18. stoletja, ko je napisal svoja prva pomembnejša dela, med katera vsekakor že sodi Simfonija št. 29, Violinski koncert št. 3 pa je danes (poleg Petega) najpogosteje izvajan v tem delu opusa. Obe skladbi že izkazujeta veliko mojstrstvo in razkošen talent avtorja, izvajalcem pa omogočata prikaz njihovega "okusa in stila". Svojevrsten preizkus tega pa bo tudi uvodna Brittnova skladba za violo Lachrymae, podnaslovljena "refleksije ob pesmi Johna Dowlanda". Benjamin Britten je po mnenju poznavalcev 'novi Orfej' angleške glasbe, kateri je prvič po koncu baroka spet vrnil mednarodno veljavo.

Lepo vabljeni!

Julian Rachlin: http://www.julianrachlin.com/


Slovenska filharmonija
Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,
T + 386 1 24 10 800
E www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299 / 300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si, www.mojekarte.si

Foto: arhiv Slovenske filharmonije, K. Miura, J. Guldener, J. Wesely