O-STA

TAM-TAMova Ulična galerija s ciklom razstav Mimogrede

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi se po prvem letu uspešno nadaljuje z novim ciklom razstav, ki bodo potekale pod naslovom Mimogrede. V drugem letu prevzema izbor oziroma program Center urbane kulture Kino Šiška, kot prvi pa bo svoje delo predstavil mladi slikar in risar, Nejc Franetič - Deso.

TAM-TAMova Ulična galerija že eno leto skrbi za pisano dogajanje na Vegovi ulici v Ljubljani, kjer gosti umetnice in umetnike različnih zvrsti. V sredo, 24. februarja 2016, ob 17.00 uri, pa je potekalo odprtje novega cikla razstav z imenom Mimogrede. Slednje je plod sodelovanja družbe TAM-TAM in Centra urbane kulture Kino Šiška, ki bo trajalo vse do decembra 2016. V tem času bodo na treh panojih v obliki mesečnih razstav svoja dela javnosti predstavili raznoliki avtorji in avtorice, ki ustvarjajo na mejah različnih umetniških praks, od ulične umetnosti do risbe, ilustracije, stripa, slikarstva in grafike.

Razstavni cikel Mimogrede se osredotoča na pomen mesta kot živega organizma, ki ga naseljujejo vsakovrstne kreativne prakse in različni življenjski stili, umetniki pa se z deli, razstavljenimi in tudi v živo ustvarjenimi v javnem prostoru podajajo v njegovo sooblikovanje. Mesto tako nastopa kot umetnikov atelje, umetnik kot tisti, ki opazuje, reflektira, beleži in izpostavlja, pa postane mimoidočemu sprehajalcu, obiskovalcu ali domačinu osebni vodič po mestu.

Na otvoritvi razstave Mimogrede je svoja dela kot prvi predstavil risar in slikar mlajše generacije Nejc Franetič - Deso. Je samouk, s slikanjem in risanjem pa se ukvarja od leta 2008. Svojo prvo razstavo je pripravil leta 2010 v zapuščenem vaškem domu ("Kutičk") v domačem kraju Dolenja vas pri Senožečah. Od takrat redno razstavlja na alternativnih prizoriščih v Sloveniji in tujini.

Nejc Franetič - Deso je za otvoritev TAM-TAMove Ulične galerije izbral triptih z naslovom Crossing my drawings, za katerega pravi, da je nastal kot rezultat sproščenega vsakodnevnega risanja. Na presečišču spontanih, surovih in nenatančno začrtanih linij z nebrzdano mladostno energijo raste novo vesolje, poseljeno s kopico detajlov, v katerih se oko brez težav izgubi. Rezultat dela je neposredna vizualna izkušnja, ki pripoveduje nešteto drobnih zgodb in se v svoji igrivosti in nepretencioznosti ne podreja nobenemu redu ali etabliranemu umetnostnemu sistemu. "Mesto mi nudi ideje za slike, risbe ter odpadni material, ki ga uporabim za ustvarjanje. Poskušam ustvarjati s čim manjšimi stroški in črpam ideje iz vsakdana ali nekega dogajanja ... Zdi se mi, da mnogo ljudi ne vidi ali pa si ne upa malo pobrskati po smeteh. Prav iz odpadnega materiala sva si s punco zgradila atelje v tovarni Rog, kamor lahko še naprej nosim kose lesa ali kake okvirje ter ta material uporabim za delo. Z enim stavkom povedano: sredstva so povsod okrog nas, le najti in uporabiti jih je treba, ni treba zapravljati za brez veze," je o svojem ustvarjanju povedal Nejc Franetič - Deso.

Umetnik objavlja svoje risbe v domačih in tujih zinih, pojavljajo pa se tudi na naslovnicah CD-jev, na majicah ter kot tatuji. Ustvaril je tudi več stenskih poslikav. Je zaprisežen skejter, sodeloval pa je tudi pri izgradnji več ramp in skejtparkov. Njegova dela si v TAM-TAMovi Ulični galeriji lahko ogledate do nedelje, 20. marca 2016.