O-STA

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v petek, 26. februarja 2016 udeležil večera slovenske kulture v Kanalski dolini

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v petek, 26. februarja 2016 udeležil večera slovenske kulture v Kanalski dolini, ki je bila v skupni organizaciji SKS Planika, Združenja don Mario Cernet in Glasbene matice šola Tomaža Holmarja.

Minister Žmavc kot slavnostni govornik večera je vse prisotne, ki so se zbrali v velikem številu, nagovoril in ob tej priložnosti poudaril pomen slovenskega kulturnega praznika, ne samo za Kanalsko dolino, ampak tudi za Republiki Slovenijo. "Prešernov dan utrjuje vezi med matico in zamejstvom, kulturni praznik pa širi obzorja in medsebojna poznavanja, prijateljstva in krepi pripadnost", je v nadaljevanju dejal minister Žmavc.
Izrazil je tudi veliko pohvalo krajevnim društvom za njihovo dosedanje delo, predvsem v sposobnosti njihovega povezovanja in sodelovanja za skupne projekte. Zahvalil se je tudi učiteljicam slovenskega jezika, za njihov trudi in neprecenljivo delo na področju poučevanja slovenskega jezika, ki pa ga je potrebno čimpreje urediti v sistemski krepitvi javnega italijanskega šolskega sistema. Večer so s kulturnimi vložki oblikovali predvsem predstavniki mlajše generacije od otroškega zbora Emil Komel, domača skupina Doganirs, slovenski citrar, glasbeni pedagog in aranžer Tomaž Plahutnik, moški pevski zbor Triglav iz Bleda in drugi posamezniki, ki so prikazali izjemno kulturno ustvarjanje.