O-STA

Za nepridobitne organizacije se danes izteče rok za oddajo letnih poročil

Nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava - kot so zasebni zavodi, ustanove, sindikati, politične stranke in druge pravne osebe, ki niso gospodarske družbe, društva ali pravne osebe javnega prava, morajo do konca današnjega dneva oddati letno poročilo. To morajo storiti v skladu z navodili.

IZOBRAŽEVANJE

Davčne blagajne za društva

Posebej za društva in nepridobitne organizacije smo pripravili seminar, kjer vas seznanimo z vsemi podrobnosti uporabe davčnih blagajn. Seminar je prilagojen posebej za vas tako, da odgovarja na vaša specifična vprašanja in dileme.

Več informacij

Preko spletne aplikacije morajo podatke iz letnih poročil na poenotenih obrazcih za državno statistiko, s predložitvijo izjave za uveljavljanje poenostavitve, ter pojasnil k izkazom iz poslovnega poročila posredovati Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Predložiti morajo tudi letno poročilo v neenotni obliki v PDF datoteki.

Nepridobitne organizacije morajo oddati tudi letno poročilo o prostovoljstvu

Hkrati morajo nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava istočasno z oddajo letnega poročila na Ajpes oddati tudi letno poročilo o prostovoljstvu. V njem morajo ob osnovnih podatkih organizacije navesti tudi podatke o številu sklenjenih dogovorov s prostovoljci o prostovoljnem delu, skupnem številu prostovoljcev po spolu, številu opravljenih prostovoljskih ur v prostovoljski organizaciji po vrstah dela ter po področjih dela.

Do izteka današnjega dne morajo letno poročilo oddati tudi Finančni upravi RS.

Za politične stranke, ki so bile letos izbrisane, drugačna pravila

V letošnjem letu je novo to, da lahko politične stranke, ki so bile v letošnjem letu izbrisane, zaključno poročilo predložijo na dan pred prenehanjem. Kot pojasnjujejo na Ajpesu, ga predložijo na novih, poenotenih obrazcih v okviru spletne aplikacije ZP. Tudi druge nepridobitne organizacije lahko za predložitev zaključnega poročila uporabijo poenotene obrazce, ki jih najdejo v spletni aplikaciji, dodajajo.

O letnih poročilih za društva in prostovoljske organizacije, ki jih morajo oddati do 31. marca 2016, pa si lahko preberete tukaj.

VIR: Ajpes

DOSTOPNO NA: http://data.si/blog/2016/02/29/za-nepridobitne-organizacije-se-danes-iztece-rok-za-oddajo-letnih-porocil/