O-STA

"Želimo biti soustvarjalci, ne opazovalci!"

V Domu gospodarstva je v ponedeljek, 29. februarja, potekalo srečanje sodelujočih v projektu Inženirke in inženirji bomo! Strinjali so se, da Slovenija za svoj razvoj potrebuje talente in inovativnost in večjo prepoznavnost inženirskih, tehničnih in novonastajajočih poklicev med mladimi.

Zbrane je z video izjavo, ki mlade spodbuja k inženirstvu in inovativnosti, nagovorila ambasadorka dogodka mag. Violeta Bulc. Slovenska inženirka in inovatorka, ki danes zaseda pomembno vlogo v Evropski komisiji, pravi, se je z izbiro študija elektrotehnike odločila za korak v neznano in prav inženirski poklic je tlakoval njeno pot v inovativnost in kasneje mednarodno poklicno pot. S svojo izjavo bo prisotna na vseh 10 dogodkih v letu 2016, ki v okviru projekta tečejo na vodilnih slovenskih gimnazijah.

Za preboj potrebujemo talente

Dr. Janez Bešter s Fakultete za elektrotehniko, eden od treh soustanoviteljev projekta, je poudaril potencial referenčne Slovenije v dobi digitalne preobrazbe in usmeril k proaktivnosti: "Svet se je spremenil. Vprašanje je, ali se bomo temu pridružili kot ustvarjalci ali kot opazovalci? Želeno je, da se pridružimo kot soustvarjalci!" Z njim se je strinjal mag. Anton Petrič, iz podjetja CISCO, prav tako soustanovitelj projekta, ki je odstrl tekmo v mednarodnem konkurenčnem okolju: "Za uspeh je potrebno troje: tehnologija, denar in talenti. Če ni vsega trojega, ne bo prebojev."

Državni sekretar na MIZŠ, dr. Tomaž Boh, je predstavil aktivnosti države na področju razvoja inovativnosti v šolskem sistemu, ki sledijo trem ključnim elementom: odličnosti, internacionalizaciji ter povezovanju trojčka raziskav, šolstva in gospodarstva. Potrdil je, da ministrstvo s svojimi politikami uveljavlja spremembe: "Brez dvoma je čas ex-cathedra predavanj mimo. Talente potrebujemo in jih moramo prepoznavati. Vzpostaviti moramo okolje, da bodo lahko razvili svoje sposobnosti in se bo krepila njihova zaposljivost."

Dragocene izkušnje in nasveti na dogodkih

Ravnateljice in ravnatelji iz sodelujočih gimnazij so predstavili izkušnje sodelovanja v projektu Inženirke in inženirji bomo! Mladim ti dogodki pomenijo pomembno točko v odločanju o izbiri študija in poklica, še posebej, ker imajo na njih možnost neposrednega pogovora z inženirji, podjetniki in managerji iz prakse. Dijaki cenijo, da prisluhnejo konkretnim zgodbam in spoznavajo poklice, za katere pred dogodkom še niso niti slišali in kot je povedal eden od dijakov, so jim tovrstna srečanja pomemben svetilnik na poklicni poti.

Ne več istega, temveč prave stvari in povezovanje

Razprava na dogodku je pokazala, da v Sloveniji poteka vrsta aktivnosti, namenjenih razvoju inovativnosti in razvoju talentov, a so po mnenju ravnateljic in ravnateljev nekatera orodja preživeta. Dr. Stane Pejovnik, predsednik Inženirske akademije Slovenije, ki se v letošnjem letu povezuje s projektom Inženirke in inženirji bomo!, je opozoril, da je v družbi potrebno vzpostavljati tudi zavedanje o dosežkih slovenskih inženirjih in graditi ugled inženirjev v družbi. V tej smeri bo nadaljeval razvoj tudi projekt Inženirke in inženirji bomo!, je povedala mag. Edita Krajnović iz družbe Mediade, soustanoviteljica projekta in dodala: "Gradili bomo na povezovanju dveh svetov in fuziji: če imaš energijo, da dva svetova stisneš dovolj skupaj, ti lahko vrneta bistveno več energije, kot si jo v to vložil. Šolski svet in gospodarstvo imata svojo naravno povezavo: povezujejo ju talenti in inovativnost. Oboje Slovenija potrebuje, da postanemo referenčna digitalna država: zelena, aktivna in zdrava, kot je zastavljeno Strategiji pametne specializacije."

O projektu Inženirke in inženirji bomo!

Pobuda Inženirji bomo! navdušuje gimnazijce za inovativnost, središče aktivnosti pa predstavljajo dogodki Inženirji bomo!, ki jih ekipa izvaja na vodilnih slovenskih gimnazijah. S svojimi aktivacijami projekt predstavlja:

· karierne priložnosti na področju tehničnih in naravoslovnih poklicev,

· promovira nadgradnje inženirskih znanj s poslovnimi (inženir+),

· organizira poznanstva z zanimivimi in uspešni posamezniki iz poslovnega sveta ter

· skrbi za navdih, ki ga mladim dajejo prodorna in inovativna podjetja.

Projekt Inženirji bomo! letno izvede med 10 in 12 dogodki. V projekt je vključenih 11 vodilnih slovenskih gimnazij, preko 100 inženirjev in poslovnežev in preko 1.800 dijakov. V okviru projekta je pozornost namenjena tudi enakosti spolov (gender equality) in medgeneracijskemu sodelovanju.

V petih letih je bilo v okviru nepridobitnega projekta organiziranih že 28 dogodkov, gimnazije po vsej Slovenije so gostile preko 150 izjemnih inženirjev, poslovnežev in managerjev, vključenih je bilo preko 1.800 mladih. Pobudniki in ustanovitelji projekta so prof. dr. Janez Bešter iz Fakultete za elektrotehniko Ljubljana, mag. Anton Petrič iz podjetja Cisco in mag. Edita Krajnović iz podjetja Mediade. Partnerjev pa je vse več, danes je podpornikov tega družbeno odgovornega projekta že skoraj 30. V letu 2016 se projektu priključuje tudi Inženirska akademija Slovenije.

Novembra 2014 je častni pokrovitelj projekta postal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Več informacij:

Irena Pavčič
PR svetovalka za projekt Inženirke in inženirji bomo!
M 041 694 741

in mag. Edita Krajnović, Mediade
so-pobudnica projekta
M 040 484 040