O-STA

Nova raziskava razkriva paradoks - Kljub boljšemu dostopu do informacij kot kdajkoli prej, ženske menijo, da so slabo informirane o spolnosti in kontracepciji

Miti in zmotna prepričanja o spolnosti in kontracepciji so še vedno prisotna na družbenih in spletnih medijih[1]

Ljubljana, 11. marec 2016 - Čeprav gre za zelo informirano generacijo, nova tržna raziskava med ženskami v dvajsetih letih razkriva pomanjkljivo znanje o spolnosti in kontracepciji. Poleg tega le četrtina uporabnic kontracepcije meni, da ima vse informacije, ki jih potrebuje. V času, ko imajo ženske boljši dostop do informacij in več možnosti kontracepcije, kot jih je imela katerakoli generacija pred njimi, so o dejstvih še vedno slabo ali napačno obveščene.

Vsaka deseta verjame, da med menstruacijo ne more zanositi

V raziskavo "2015 Truth Report" družbe Bayer je bilo vključenih 5.912 žensk iz Evrope in Kanade, starih od 20 do 29 let. Namen raziskave je bil ugotoviti mite in zmotna prepričanja o spolnosti in kontracepciji1. Čeprav je dolgodelujoča kontracepcija ena najbolj učinkovitih metod kontracepcije, se ženske znatno razlikujejo glede poznavanja lastnih teles in dolgodelujoče kontracepcije.

Tako so denimo ključne ugotovitve poročila, da:

· 1 od 10 žensk, uporabnic kontracepcije, verjame, da ne more zanositi med menstruacijo1

· Več kot polovica žensk ne ve, da je točka G del nožnice1

· 32 odstotkov vprašanih uporabnic kontracepcije, zmotno verjame, da dolgodelujoče metode kontracepcije sploh niso primerne za ženske, ki še niso rodile1

Ko so jih vprašali po viru informacij, je 50 odstotkov vprašanih uporabnic kontracepcije odgovorilo, da podatke o dostopnih kontracepcijskih možnostih najpogosteje dobijo na spletu ali družbenih medijih, kot sta Twitter in Facebook1, 25 odstotkov od prijateljic1 in 17 odstotkov iz ženskih revij1. 75 odstotkov žensk, uporabnic kontracepcije, celo prizna, da so ali bi delile informacije o kontracepciji ali spolnosti, čeprav niso bile prepričane o pravilnosti oziroma resničnosti le-teh1.

Kar 94 % Slovenk bi delilo nepreverjene informacije

Odgovori slovenskih anketirank večinoma niso odstopali od povprečja v raziskavi. Slovenske uporabnice kontracepcije so v primerjavi s povprečjem v raziskavi izstopale predvsem po boljšem poznavanju delovanja dolgodelujočih metod kontracepcije. Po drugi strani Slovenke mnogo bolj kot v tujini podatke o dostopnih možnostih kontracepcije dobijo največkrat od prijateljic (37,8 %). Slovenske anketiranke so izstopale tudi v tem, da jih je med uporabnicami kontracepcije kar 94 %, ki so že ali bi bile pripravljene deliti informacije o kontracepciji ali spolnosti, čeprav niso prepričane o njihovi pravilnosti oz. resničnosti.

Nezanesljive informacije nadaljujejo mite

Po pregledu rezultatov raziskave je dr. Annie Evans, specialistka za žensko zdravje iz bolnišnice Bristol Nuffield Hospital, Velika Britanija, poudarila: "Mlajše ženske se glede vseh osebnih problemov zanašajo na izbrane vire informacij, kot so splet in družbeni mediji, vendar običajno ne morejo preveriti kakovosti informacij."

"Običajno berejo, poslušajo in zaupajo pisnim informacijam svojih vrstnikov in jih manj zanima tisto, kar je napisano v izobraževalnem gradivu. Zato so pridobljene informacije včasih nenatančne, nezanesljive ali iztrgane iz konteksta, kar ima za posledico nadaljevanje mitov in zmotnih prepričanj o spolnosti in kotracepciji." pravi Evans.

Dve petini žensk si želi več informacij o možnostih kontracepcije

Vprašane ženske priznavajo, da želijo več informacij o spolnosti in kontracepciji, pri čemer dve od petih anketiranih1 poudarjata potrebo po več informacij o kontracepcijskih možnostih, ki so jim na voljo, medtem ko 42 odstotkov želi vedeti več o spolnih odnosih, od različnih položajev do doseganja orgazma1.

Ko govorimo o natančnih informacijah o spolnosti in kontracepciji, so zdravniki še vedno najzanesljivejši vir, čeprav skoraj četrtina (22 odstotkov) žensk, starih od 20 do 29 let, priznava, da od njih še nikoli niso dobile informacij o kontracepciji1. Zato večina ne upošteva vseh možnosti oziroma ne sprejema odločitev o kontracepciji na podlagi natančnih informacij.

Splošno znano je, da ženske v svojih dvajsetih letih prevzamejo odgovornost za ključne življenjske odločitve, vendar se mnoge med njimi bojijo pogovora o izbranih kontracepcijskih metodah. Več kot polovica vprašanih (uporabnic kontracepcije) še ne razmišlja o zamenjavi kontracepcijske metode, ne glede na morebitne težave, ki so jih imele1. Med vprašanimi uporabnicami kontracepcije je kombinirana kontracepcijska tableta še vedno najpogosteje uporabljena metoda med mlajšimi ženskami (41 odstotkov), tik za njo pa moški kondom (32 odstotkov) 1.

Mitom o dolgodelujoči kontracepciji verjame 75 % žensk

Čeprav je dolgodelujoča kontracepcija ena od najučinkovitejših kontracepcijskih metod, je samo ena od treh vprašanih, uporabnic kontracepcije, slišala za to možnost, 75 odstotkov1 pa jo popolnoma zavrača zaradi splošno znanih mitov in zmotnih prepričanj:

· 10 odstotkov žensk, uporabnic kontracepcije, pravi, da ne vedo dovolj o dolgodelujoči kontracepciji1

· 26 odstotkov žensk, uporabnic kontracepcije, zmotno verjame, da lahko dolgodelujoča kontracepcija škodljivo vpliva na dolgoročno plodnost1

· 17 odstotkov žensk, uporabnic kontracepcije, verjame, da je vstavitev dolgodelujoče kontracepcije boleča1

· 17 odstotkov žensk, uporabnic kontracepcije, zmotno verjame, da bi uporaba dolgodelujoče kontracepcije spremenila obliko njihovih teles1

Namen raziskave '2015 Truth Report' je pogovor o mitih in zmotnih prepričanjih o spolnosti in kontracepciji. Rezultati kažejo, da obstajajo netočne informacije, ki se širijo po spletu, na družbenih medijih in med prijateljicami. Če te informacije zavržemo in jih korigiramo, lahko pomagamo pri premagovanju sedanjega paradoksa med dostopnostjo do informacij in ozaveščenostjo o sedanjih kontracepcijskih metodah. S tem bomo spodbudili ženske, da se o spolnosti in kontracepciji pogovorijo s svojim zdravnikom na podlagi pridobljenih natančnejših informacij.

#BrezSkrbi je ozaveščevalna kampanja, namenjena premostitvi trenutne vrzeli v poznavanju kontracepcije med ženskami, starimi od 20 do 29 let, predvsem glede dolgodelujočih kontracepcijskih metod.

Na podlagi več kot 50 let izkušenj je družba Bayer zavezana izboljšavi vseh vidikov zdravja žensk. Namen študije "Truth Report" je izpostaviti obstoječe mite in zmotna prepričanja o spolnosti in kontracepciji ter omogočiti upoštevanje novih možnosti, preoblikovanje stališč žensk in premik naprej v smislu spodbujanja žensk in zdravnikov, da v pogovoru obravnavajo resnične informacije o spolnosti in kontracepciji.

-KONEC-

Ženske, ki želijo izvedeti več o metodah dolgodelujoče kontracepcije, lahko za več informacij obiščejo: www.brez-skrbi.si.

Definicija dolgodelujoče reverzibilne kontracepcije in dolgodelujoče kontracepcije

Uradna definicija izrazov "dolgodelujoča kontracepcija" in "dolgodelujoča reverzibilna kontracepcija" ne obstaja, vendar je bila za namen projekta CHOICE[i] dolgodelujoča kontracepcija opredeljena kot različne, zelo učinkovite metode reverzibilne kontracepcije za daljše časovno obdobje. V okviru projekta CHOICE vključujejo te metode hormonske intrauterine sisteme (IUS), bakrene IUS in podkožne vsadke. Za te metode uporablja družba Bayer v vseh svojih publikacijah in promocijskih gradivih izraz dolgodelujoča kontracepcija.

Izraz "dolgodelujoča reverzibilna kontracepcija" se nanaša na iste kontracepcijske metode kot izraz "dolgodelujoča kontracepcija". Izraz "dolgodelujoča reverzibilna kontracepcija" je bil prvič omenjen v nekaterih medicinskih virih in publikacijah, v katerih poudarjajo, da trajne metode kontracepcije, kot so vazektomija, sterilizacija in zaprtje jajcevodov, ne sodijo v to skupino, ker niso reverzibilne. Izraz "dolgodelujoča reverzibilna kontracepcija" uporabljamo v primeru referenčnih virov, v katerih je omenjen izraz "dolgodelujoča reverzibilna kontracepcija".

Več informacij o dolgodelujoči kontracepciji

Izraz "dolgodelujoča kontracepcija" (Long Acting Contraception - LAC) se nanaša na metode kontracepcije, ki zelo učinkovito preprečujejo zanositev v časovnem obdobju, daljšem od enega leta. Obe intrauterini metodi in hormonski vsadek zagotavljajo dolgodelujočo zaščito in so zelo učinkoviti v obdobju do treh, petih ali desetih let (odvisno od izdelka). Gre za reverzibilne metode, kar pomeni, da kontracepcijski učinek po odstranitvi iz telesa izgine in se nespremenjena plodnost hitro vrne.

Oblike dolgodelujoče kontracepcije ženskam omogočajo neodvisnost od rutinskega jemanja kontracepcijskih sredstev in sodijo med najučinkovitejše metode reverzibilne kontracepcije, saj njihova učinkovitost ni odvisna od tega, ali se ženska spomni, da jih mora jemati vsak dan, teden ali mesec. Obstaja več možnosti in zato ženskam, ki razmišljajo o dolgodelujoči kontracepciji, svetujemo, da si vzamejo čas in se pogovorijo s svojim zdravnikom o oblikah, ki so zanje najprimernejše.

Bayer: Science For A Better Life

Bayer je globalno podjetje s ključnimi kompetencami na Life Science področjih varovanja zdravja in kmetijstva. Namen Bayerjevih izdelkov in storitev je pomagati ljudem in izboljšati kakovost življenja. Skupina si hkrati prizadeva ustvariti vrednost z inovacijami, rastjo in visoko donosnostjo. Bayer je zavezan načelom trajnostnega razvoja ter ravna kot družbeno in etično odgovorna družba. V poslovnem letu 2015 je imela skupina Bayer okoli 117.000 zaposlenih in ustvarila prodajo v višini 46,3 milijarde evrov. Kapitalski izdatki so znašali 2,6 milijarde evrov, stroški raziskav in razvoja pa 4,3 milijarde evrov. Te številke vključujejo tudi podatke za področje visokotehnoloških polimerov, ki je 6. oktobra 2015 vstopilo na borzo kot samostojno podjetje pod imenom Covestro. Za več informacij obiščite www.bayer.com.

###

Obvestilo uredništvom:

Če bi potrebovali slikovni material oz. infografiko, v boljši kakovosti/resoluciji ali v drugačnem formatu, nas lahko kontaktirate.

Kontakt:

Katja Kresse, telefon 01 581 44 13

e-pošta: katja.kresse@bayer.com

Nataša Pečnik, telefon 01 581 44 64

e-pošta: natasa.pecnik@bayer.com


[1] Po naročilu družbe Bayer HealthCare, izvajalec: Censuswide, raziskava The Truth Report Survey, ki je potekala v obdobju april-maj 2015.


[i] Birgisson N, et al. Preventing Unintended Pregnancy:The Contraceptive CHOICE Project in Review. J Women's Health 2015; 24(5): 349-353