O-STA

Med gosti projekta Inženirke in inženirji bomo! tudi strokovnjak iz ljubljanske fakultete za elektrotehniko

"K razpisu za delovno mesto smo priložili zahtevno nalogo iz fizike. Na koncu pa nismo izbrali tistega, ki je nalogo pravilno rešil, ampak nekoga, ki je iz tega najbolj elegantno izpeljal svoje razmišljanje," je Jernej Jenko, varnostni inženir iz Zavoda za varstvo pri delu, razkril, kakšne lastnosti iščejo pri novem sodelavcu.

Inženirke in inženirji bomo! so v četrtek, 10. marca, obiskali Erudio zasebno gimnazijo. Luka Mali, raziskovalec v Laboratoriju za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, poudarja, da ni nujno, da se vedno prilagajaš podjetju. "Nekje te morda zavrnejo, si pa idealen za naslednje podjetje. Težiti moraš k smeri, ki te zanima."

Skrivnosti do uspeha
"Ko sem se vpisoval na faks, sva se za študij matematike navdušeno odločila skupaj s kolegom. To noč sem slabo spal, razmišljal sem, da bova taka družba, da skupaj fakultete ne bova naredila. Zjutraj sem vstal, dvignil prijavnico in se vpisal na študij informatike," je z življenjsko anekdoto dijake usmeril k temu, da morajo sprejemati odločitve, Rajko Novak, direktor slovenske podružnice korporacije Oracle.

Primož Zupan, Idea Manager iz Halcom Studia, se je na inženirsko delovno mesto prijavil s formalno izobrazbo iz družboslovnih smeri - ker verjame, da kombinacije dajo najboljše rezultate. "Neformalne izkušnje so tiste, ki nam generirajo inovativnost," razkriva skrivnost osrednje inženirske vrline.

Inženirska strast je vodilo
Voranc Kutnik
iz podjetja Agilspot, ki se ukvarja z agilnimi metodami managementa, je v desetih letih zamenjal pet služb. "V četrti službi sem prebral članek o agilnih metodah. Zaljubil sem se v ta koncept. V peti službi sem šel v start-up. Ta je čez noč propadel. Nato sem ustanovil svoje podjetje. In upal, da bom od tega preživel. Danes sem tukaj. Marsikaj mi ni uspelo, ampak v tem vedno poskušam najti nekaj, iz česar se lahko naučim." Pet različnih zgodb in kariernih poti edinstvenih inženirjev, ki pa jim je skupno eno: vsi do svojega dela čutijo strast. V dokazilo je Mali razkril naslednje: "V prihodnjem tednu sem si vzel dopust. Pa ne za morje ali hribe. Ampak zato, da obiščem največjo računalniško sejemsko prireditev na svetu."