O-STA

Vabilo na ogled dokumentarnega filma ODER JE ILUZIJA baritonista in prvaka ljubljanske Opere Jožeta Vidica

SNG Opera in balet Ljubljana vas v sodelovanju z RTV Slovenija vabi na

ogled dokumentarnega filma o baritonistu, prvaku ljubljanske Opere, Jožetu Vidicu z naslovom

ODER JE ILUZIJA,

ki bo v sredo, 16. marca 2016, ob 18. uri v dvorani ljubljanske Opere.

Dokumentarni film o baritonistu Jožetu Vidicu prikazuje življenje in delo prvaka ljubljanske Opere, ki z neverjetno predanostjo svojemu poklicu že vrsto let navdušuje občinstvo in kritiko doma in v tujini. V svoji umetniški karieri je izvedel že preko štirideset opernih vlog, med njimi tudi tako zahtevne, kot je vloga Lorenza v Kogojevih Črnih maskah, za katero je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Umetniško ustvarjanje Jožeta Vidica pa se ne konča na opernem odru. Njegov opus zajema številne koncerte, maše, kantate, kot tudi strast, ki se je ob očetovem zgledu razvila že v otroštvu, strast do moškega zborovskega petja, ki jo že vrsto let udejanja kot član in umetniški vodja Slovenskega okteta.

Dokumentarni film nam poleg solistovega opusa odstre pogled tudi v zakulisje opernega odra, tja, kjer se solistova vloga v snovanju celotne predstave šele rojeva. Ko pa ugasnejo odrske luči in aplavzi izzvenijo, se Jože vedno znova vživi nazaj v vlogo vseh vlog - vlogo moža in družinskega očeta. Ker, kot pravi sam, "je navsezadnje oder neka iluzija, družina pa je realnost in je življenje."

Po filmu bo sledil pogovor z umetnikom Jožetom Vidicem in režiserjem Jernejem Kastelcem.