O-STA

V Celju se bo to soboto, 19. marca, odvijala zanimiva delavnica Vloga Celja na zemlji in v naravi Marka Pogačnika

Dan pred delavnico, v petek, 18. marca, bo Marko Pogačnik v Galeriji sodobne umetnosti Celje predaval o zemlji kot zavestni ustvarjalki

Celje, 14. marec 2016, Društvo za skupnostno umetnost in prostor KROG, Društvo za sožitje človeka, narave in prostora VITAAA ter Center sodobnih umetnosti Celje vas vljudno vabijo na delavnico Vloga Celja na zemlji in v naravi Marka Pogačnika, ki bo potekala na območju Celja in v Drevesnem parku v soboto, 19. marca 2016, od 9.30 do 17.00. Delavnica se bo večino dneva odvijala na območju mestnega jedra ter popoldne v bivši drevesnici, ki bi lahko bila bodoči mestni Drevesni park. Udeleženci bodo spoznavali razsežnosti Celja onkraj območij danega prostora in časa, predvsem njegove korenine v Zemlji in Vesolju.

Dan pred tem, v petek, 18. marca ob 18.00, bo kot uvod v delavnico v Galeriji sodobne umetnosti Marko Pogačnik predaval o zemlji kot zavestni ustvarjalki. O pomenu in potencialih ideje Drevesnega parka bodo na kratko spregovorili še Irena Ašič, Andreja Džakušič in Simon Macuh. Vstop je za obiskovalce in udeležence brezplačen. Prijave niso potrebne.

V nadaljevanju vam posredujemo program dvodnevnega dogodka

Petek, 18.3.2016, ob 18.00, Galerija sodobne umetnosti Celje

Marko Pogačnik: ZEMLJA KOT ZAVESTNA USTVARJALKA, predavanje

Zaničevanje Zemlje kot zavestnega bitja, ki ustvarja življenjske svetove in omogoča razvoj kultur, je doseglo vrhunec. Čas je za bistven preobrat. Beseda bo o tem, kako priti do bistvenih sprememb.

Irena Ašič, Andreja Džakušič in Simon Macuh: DREVESNI PARK, predstavitev

Nekdanja drevesnica med Kristininim dvorcem ob Vrtnarski šoli in Savinjo je ekološko ozaveščena priložnost za mesto, ki ponuja prostor za pestro paleto dejavnosti, kot so umetniški projekti, kulturni dogodki, izobraževanje, druženje in sonaravni načini skupnostnega vrtnarjenja. Predstavljeni bodo ideja parka in aktivnosti iniciative za Drevesni park, ki si prizadeva ohraniti področje, kjer nam narava sama kaže pravo pot.

Sobota, 19.3., od 9.30 do 17.00

Marko Pogačnik: VLOGA CELJA NA ZEMLJI IN V NARAVI

Delavnica na območju Celja

Zbirno mesto je ob 9.30 v Galeriji sodobne umetnosti.

Marko Pogačnik, eden najbolj znanih slovenskih umetnikov, ki so mu pred kratkim podelili prestižno imenovanje UNESCOV umetnik za mir, je soustanovitelj konceptualnega gibanja OHO in komune v Šempasu, ki je umetnost povezovala z življenjem, ter avtor številnih projektov zdravljenja prostora in litopunkture. V projektih postavlja na izbrane točke v pokrajini kamnite stebre in uravnoteži energijski pretok prostora. V stebre vklesani znaki, t.i. kozmogrami, delujejo na zavest prostora z vibracijo vklesane informacije.

Irena Ašič, agronomka, ki se ukvarja z urejanjem okolice in zdravljenjem rastlin ter umetnika Andreja Džakušič in Simon Macuh so pobudniki in soakterji v iniciativi za Drevesni park. Soorganizirali so številne projekte v javnem prostoru, ki vključujejo pobude za ohranitev in širjenje zelenih površin v mestu, alternativne možnosti urbanega vrtnarjenja v onesnaženem okolju in revitalizacijo degradiranih prostorov. Pobude, ki so zaživele med meščani, so bile pred kratkim predstavljene v katalogu Se dobimo ob šestih. Pobude za skupnostne prakse in zelene prostore v Celju, ki ga je v sozaložništvu z ljubljansko Galerijo Alkatraz izdal Center sodobnih umetnosti Celje.

V priponki tudi fotomaterial

Več informacij:

Andreja Džakušič, dzakusic.andreja@gmail.com, 041 531 284

Irena Čerčnik, irena.cercnik@celje.si, 051 681 993