O-STA

Evropski forum robotike 2016 je pred vrati

Slovenija bo gostila najpomembnejše srečanje s področja robotike v Evropi - Evropski forum robotike (ERF 2016). Ta se bo odvijal od 21. do 23. marca, v Cankarjevem domu. Dogodek organizira euRobotics AISBL s partnerji Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Inštitutom Jožefa Stefana (IJS) in Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU). Dogodka se bo letos udeležilo okoli 600 obiskovalcev - raziskovalcev, inženirjev, menedžerjev ter večje število podjetnikov in poslovnežev iz vse Evrope. Uradno odprtje se bo pričelo v ponedeljek, 21. marca, ob 10.45 uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob 12.30 uri pa bo tam sledila še novinarska konferenca.

Častni gostje

Na odprtju dogodka in na novinarski konferenci se bodo srečali častni gostje: dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije; Bernd Liepert, predsednik euRobotics AISBL ter vodja inovacij v podjetju KUKA; dr. Zoran Stančič, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji; Markku Markkula, predsednik Odbora regij; Khalil Rouhana, Evropska komisija, generalni direktorat za komunikacijska omrežja, vsebino in tehnologije (DG Connect); Mady Delvaux, evropska poslanka iz Luksemburga; Matteo Fusari, Evropska investicijska banka; Jasper Wesseling, nizozemsko ministrstvo za gospodarstvo.

Potek dogodka

Še preden bodo Forum obiskali in uradno odprli visoki predstavniki inštitucij, se bo odvilo prvo predavanje, ki bo namenjeno javnemu naročanju v povezavi z robotiko in oskrbi starejših. Po uradnem odprtju bo na sporedu robotika v Sloveniji pod okriljem prof. dr. Marka Muniha, predstojnika Laboratorija za robotiko (Robolab) na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, nato robotika na Zahodnem Balkanu, o čemer bo govoril dr. Uwe Haass, svetovalec pri euRobotics in do nedavnega prvi generalni sekretar te zveze. Drugi dan dogodka bo posvečen digitalizaciji evropske industrije, ki jo predlaga Evropska komisija. Predstavniki mednarodnih organizacij bodo na ERF predstavili projekte, ki jih s 700 milijoni evrov sofinancira EU v okviru javno-zasebnega partnerstva za robotiko, imenovanega SPARC. Trikratnik tega zneska naj bi zagotovila evropska industrija, kar pomeni, da gre za največji inovacijski program robotike, ki ga financira civilna družba na svetu. Tretji dan bo govora o novih priložnostih financiranja robotskih projektov, o robotiki in internetu stvari, o napredku v znanosti pri možnosti reproduciranja robotov ter o učinkovitem programiranju robotov.

Razstava

V veliki sprejemni dvorani v pritličju bo na ogled razstava robotov, kjer se bodo predstavila številna podjetja, med njimi Yaskawa Europe, ABB, Fanuc, IDMIND, incubed IT, iniLabs, Joanneum Research, GC tronic, KUKA, NCCR Robotics, Nova Labs, Optoforce, Ortelio Ltd, PAL Robotics, Robotnik, Schunk, Shadow Robot Company, Taurob, The Biorobotics Institute - Scuola Superiore Sant'Anna, Univerza v Zagrebu - Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo. Pričakujejo pa tudi poznavalce robotike iz Slovenije, denimo družbe Daihen Varstroj, Kolektor, L-TEK, RLS Merilna tehnika in druge.

Več na: www.erf2016.eu.