O-STA

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko so potekali Dnevi avtomatike

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so potekali Dnevi avtomatike, kjer so se v prav posebnih izzivih tekmovanja Lego Masters pomerile ekipe študentov in dijakov. Podeljene so bile nagrade in priznanja, dogodek pa je zaznamovalo prijetno druženje, veliko znanja ter veselo vzdušje med nadobudnimi sodelujočimi. Mladi so imeli tudi priložnost srečanja s predstavniki različnih podjetij s področja avtomatike.

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani vsako leto organizirajo dogodek, ki izpopolnjuje študente in dijake ter jih spodbuja k povezovanju s podjetji s področja avtomatike. To so Dnevi avtomatike, ki so se odvijali v sredo, 16. marca 2016, osrednji dogodek pa je bilo tekmovanje Lego Masters za študente in dijake. Ti so morali rešiti nalogo v zvezi z lokalizacijo robota v znanem okolju ter optimalnim planiranjem poti ob hkratnem izogibanju oviri. Na Dnevih avtomatike je bil organiziran tudi zaposlitveni sejem, na katerem so se predstavila domača in tuja podjetja s področja avtomatizacije. Prijetno dogajanje je povezovala simpatična voditeljica Jasna Kuljaj.

Podelitev priznanj in nagrad

Ekipe so se na tekmovanju Lego Masters odlično odrezale, najboljše pa so iz rok dekana Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Igorja Papiča in predstojnika katedre za Avtomatiko in predstojnika Laboratorija za Avtonomne mobilne sisteme prof. dr. Igorja Škrjanca, prejele zaslužene nagrade. Med študenti je prvo mesto zasedla ekipa Hroščki (Marko Hudomalj, Uroš Petković in Uroš Hudomalj), ki so prejeli tudi nagrado za inovativno rešitev; na drugem mestu pa je slavila ekipa Transformerji. Med dijaki je bila na prvem mestu ekipa Cubes'n'Roses I (Šolski Center Nova Gorica, Gimnazija in zdravstvena šola), v kateri so pod mentorstvom Hermana Besednjaka ustvarjali Žan Besednjak, Maj Nanut in Lara Marušič. Na drugem mestu je pristala ekipa Kakao (Šolski Center Celje, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo), na tretjem mestu pa je slavila ekipa Mehatroniki (Šolski Center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije).

Nagrade sta podelila tudi predstavnika konzorcija Tehnološke mreže Tehnologija vodenja procesov (TVP), in sicer za najboljše magistrsko in diplomsko delo. Nagrado Tehnološke mreže Tehnologija vodenja procesov za najboljše diplomsko delo na visokošolskem strokovnem študiju za leto 2016 je prejel gospod Slobodan Stjepanović, za delo z naslovom "Implementacija kamer Sick Inspestor Vision pri vodenju produkcijske naprave za kokilni nanos spajke", ki jo je opravil na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Nagrado za najboljše diplomsko delo na univerzitetnem študiju pa je prejel gospod Lovro Brdnik iz mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, za delo z naslovom "Izdelava tiskalnika 3D". Vrhunec podelitve priznanj je bilo priznanje "Zaslužni član mreže Tehnologija vodenja procesov", ki ga je prejel prof. dr. Rihard Karba, vrhunski raziskovalec, izredno ugleden profesor, uspešen organizator in vodja številnih raziskovalnih ter aplikativnih projektov in organizator mednarodnih srečanj. Prof. dr. Karba je hkrati prejel tudi priznanje ustanovnemu članu mreže, ki se podeli ustanovnim članom, ko prenehajo z aktivnim delovanjem v tehnološki mreži TVP.