O-STA

Minister Gorazd Žmavc na obisku v Malmoeju na Švedskem

Minister Gorazd Žmavc se je v petek, 15. aprila 2016 v Malmoeju na Švedskem, pogovarjal z guvernerko južne švedske pokrajine Skanije, gospo Margareto Palsson. Pogovor je zajemal problematiko priseljenskih skupnosti na Švedskem in gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Švedsko. Guvernerka je ministra seznanila s švedsko politiko do priseljencev in njihovih društev. Ugotovljeno je bilo, da med Slovenijo in Švedsko obstajajo velike možnosti na področju turizma. Guvernerka Ministra ste spremljala veleposlanik RS Tone Kajzer in častni konzul RS v mestu Lund, dr. Dario Križ.
V popoldanskem času je minister Žmavc v Lundu, v inovacijskem in podjetniškem centru IDEON, skupaj z veleposlanikom Kajzerjem, odprl razstavo z naslovom "Vizualna identiteta Slovenije". V svojem govoru je posebej pozdravil namestnika župana mesta Lunda, Holgerja Radnerja in se zahvalil predsedniku IDEON-a, dr. Rickardu Mosellu, za omogočanje postavitve slovenske razstave.

V soboto, 16. aprila 2016 se je minister Žmavc, v prostorih slovenskega kulturnega društva Planika v Malmoeju, udeležil občnega zbor Slovenske zveze na Švedskem, kjer se je srečal s predsedniki slovenskih društev na Švedskem. V svojem govoru je poudaril pomen skrbi za ohranjanje slovenske kulturne identitete med našimi rojaki v tujini.
Popoldan se je minister Žmavc, v rezidenci Častnega konzulata RS v Lundu, pogovarjal s častnim konzulom Republike Slovenije, dr. Dario Križem, o možnostih širitve gospodarskih stikov med Slovenijo in Švedsko.
Sledila je udeležba ministra na Vseslovenskem srečanju in kulturnem večeru ob priložnosti 40. obletnice obstoja pevskega zbora Planika iz Malmoeja. Minister je ob tej priliki pevskemu zboru Planika in njegovemu zborovodji Johannesu Likarju, podelil posebni priznanji Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.