O-STA

ZELENO PERO 2016 - MEDNARODNO LETO STROČNIC

Na svetovni dan zemlje, bo 24 tekmovalcev iz 5 osnovnih in 5 srednjih šol, prejelo srebrna Zelena peresa, 2 tekmovalki pa zlati Zeleni peresi 2016. Gre za tekmovanje v pripravi novinarskih prispevkov na ekološke teme, ki poteka tretje leto zapored in je edino tovrstno tekmovanje v Sloveniji. Podelitev bo potekala v okviru slovesnega zaključka letošnjega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, projekta, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja od leta 2010 in je v njem doslej aktivno sodelovalo prek 50.000 otrok, mentorjev, staršev in drugih iz več kot 450 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, letos prvič tudi iz Italije.

Na tekmovanje Zeleno pero 2016 se je prijavilo 17 šol s 134 tekmovalci. V mednarodnem letu stročnic, so tekmovalci pisali prav na to temo, ki je pomenila svojevrsten izziv in prinesla vrsto res odličnih prispevkov.

Podelitev bo potekala v petek, 22.4.2016 ob 10.30 uri

v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču Ljubljana.

Na podelitvi se nam bo pridružilo 40 tekmovalcev s Štajerske, osrednje Slovenije, Gorenjske, Koroške, severne Primorske, Pomurja in Zasavja, ki so se uvrstili na državno tekmovanje, zlato Zeleno pero 2016 pa bosta prejeli učenka Lana Trtnik iz OŠ Sostro in dijakinja Eva Kržišnik s Škofijske klasične gimnazije Ljubljana. Dela otrok so ocenjevali člani državne komisije v sestavi: izr. prof. dr. Vladimir Meglič - Kmetijski inštitut Slovenije, dr. Nina Modrijan, prof. slov. in univ. dipl. spl. jez. - Biotehniški center Naklo, doc. dr. Tina Lengar Verovnik - Katedra za novinarstvo na FDV, Boris Potočar - Inštitut Ekosemena, Barbara Ojsteršek Bliznac prof. slov. - OŠ Vojnik.

Projekt uživa podporo Varuha odnosov v prehranski verigi, dr. Jožeta Podgorška, katedre za novinarstvo na FDV, Inštituta Ekosemena iz Ljubljane in dr. Igorja Šoltesa, člana skupine Zelenih/ESZ v Evropskem parlamentu.

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju.

Zmagovalna prispevka bosta po prireditvi objavljena na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org, rezultate pa si tam že lahko ogledate.

Za morebitne objave se vam najlepše zahvaljujemo in vas vljudno vabimo na prireditev.

O projektu ZELENO PERO:

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz okoljevarstva, ekologije in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, varovanju narave in lokalnih okoljskih težavah ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju.

Zeleno pero 2014

V začetku februarja 2014 je na 23 slovenskih šolah potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja, Zeleno pero 2014. Na tekmovanje se je prijavilo 367 dijakov in učencev. Tematika tekmovanja v letu 2014 ni bila določena, tekmovali pa so lahko učenci druge in tretje triade ter srednješolci. Zeleno pero 2014 je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Gradbene šole in gimnazije Maribor, Škofijske klasične Gimnazije, Osnovne šole Trbovlje, Osnovne šole Pesnica pri Mariboru in Osnovne šole Hinka Smrekarja Ljubljana.

Zeleno pero 2015

V letu 2015 se je na tekmovanje prijavilo 15 šol, za Zeleno pero 2015 pa se je potegovalo 193 mladih. V tem letu so učenci in dijaki pisali na temo svetlobe, tekmovanja pa so se lahko udeležili učenci zadnje triade osnovnih šol ter dijaki srednjih šol. Komisija je namreč ocenila, da je tekmovanje za drugo triado prezahtevno, saj imajo tekmovalci le 60 minut časa, da pripravijo prispevek na šolskem računalniku. Zeleno pero 2015 je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta ter Škofijske klasične gimnazije Šentvid.

O društvu Planet Zemlja:

društvo Planet Zemlja že deseto leto deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 pa tudi po Zakonu o varovanju okolja.

--

Ker nam ni vseeno!
društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu
www.planet-zemlja.org

info@planet-zemlja.org

BODITE DOBRODELNI IN PODPRITE DELOVANJE DRUŠTVA:
http://www.planet-zemlja.org/2010/12/namenitev-dela-dohodnine-nasemu-drustvu/