O-STA

Ulični katalog del za leto 2015

Pri družbi TAM-TAM so se odločili natisniti vse spomine preteklega leta TAM-TAMove Ulične galerije na Vegovi in jih zbrati v posebnem Uličnem katalogu del. Za zanimivo, raznovrstno in barvito prvo leto so pod taktirko kuratorke Irene Kazazić poskrbeli številni umetniki - vsak je s svojo ustvarjalno tehniko mimoidočim interpretiral družbo in svet.

Raznolike umetniške prakse

Raznoliki avtorji in avtorice so ustvarjali na mejah različnih umetniških praks, od ulične umetnosti do risbe, ilustracije, stripa, fotografije, slikarstva in grafike. Svoj pečat so pustili Rone84, Gregor Kerle, Robert Marin in Matjaž Rušt, Alen Ožbolt, oblikovalski tandem JSP (Jelena & Svetlana Proković), Goran Medjugorac, EME (Mirjana Batis Mea in Nuša Bernot), Matjaž Stražar, Tatiana Kocmur in Eva Mlinar, Sunčan P. Stone, Aleksander Petric, Arjan Pregl in Irena Kazazić.

Sveže predstavljeno

Ulični katalog del sta oblikovala Anja Delbello in Aljaž Vesel, predstavljen pa je bil v okviru nove razstave cikla Mimogrede, ki ga pripravljajo kuratorji za leto 2016 - Kino Šiška. Tokratno je 20. aprila odprl Andrej Štular, umetniški multipraktik, ki v svojem raznovrstnem ustvarjanju vseskozi ostaja zvest lastni avtorski poetiki ter raziskovalno-gverilskemu pristopu. Mimoidočim se predstavlja s trojico montaž oziroma kolažev v mešani tehniki. Fotografije vlažnih, plesnivih, zarjavelih detajlov mestnega tkiva kombinira z nizi (retro) sličic in besedilom, pri čemer se poigrava z dvoumnostjo oglasnih sloganov in sporočil. Razstavljena likovna dela tako funkcionirajo kot večplastne umetniške izjave, ki omogočajo različne pomenske interpretacije. Na ta način avtor zavestno izrablja plakat kot medij za množično sporočanje ter izziva gledalca k (ponovnemu) razmisleku.