O-STA

Evropska komisija Googlu očita, da preprečuje konkurenčnost

Evropska komisija velikanu Google očita, da z operacijskim sistemom Android, ki prevladuje na mobilnih napravah, preprečuje konkurenčnost in s tem krši protimonopolna pravila Evropske unije.

Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je ob tem povedala, da Googlepreprečuje konkurenčnost z naložitvijo omejitev proizvajalcem naprav s sistemom Android.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Več informacij

Očitki: Google preprečuje konkurenčnost

"Prvič, te prakse pomenijo, da je aplikacijaGoogle Search prednameščena kot privzeta ali izključna storitev iskanja na večini naprav s sistemom Android, prodanih v Evropi. Drugič, zdi se, da te prakse preprečujejo konkurenčnim iskalnikom, da bi vstopili na trg prek konkurenčnih mobilnih brskalnikov in operacijskih sistemov. Poleg tega se zdi, da tudi škodijo potrošnikom z zaviranjem konkurence in omejevanjem inovacij v širšem mobilnem okolju," so zapisali v sporočilu za javnost.

Google na evropskih tleh več kot 90-odstotni tržni delež

Evropska komisija meni, da ima Google prevladujoč položaj na trgih splošnih storitevspletnega iskanja, licenčnih mobilnih operacijskih sistemov za pametne telefone ter trgovin z aplikacijami za mobilni operacijski sistem Android. Google ima na vsakem izmed teh trgov v Evropskem gospodarskem prostoru na splošno več kot 90-odstotne tržne deleže. Več kot polovica celotnega spletnega prometa se, kot so zapisali, opravi prek pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, te številke pa naj bi v prihodnje še narasle. Po podatkih je okoli 80 odstotkov pametnih mobilnih naprav opremljenih z mobilnim operacijskim sistemom Android, ki ga od leta 2005 razvija Google.

Na Google in njihov Android letijo očitki Evropske komisije!

Klikni in deli

Android je odprtokodni sistem, tako da ga lahko uporablja in razvija kdor koli. Večina proizvajalcev pametnih telefonov in tablic pa Android namešča v kombinaciji z Googlovimi aplikacijami in storitvami, kot je na primer Google Play Store, pri čemer z Googlom sklepajo sporazume za pridobitev pravice do namestitve teh aplikacij.

Google se je odzval, da bo v dobro svojih strank s komisijo pri pogoditvi njenega mnenja sodeloval.

IZOBRAŽEVANJE

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Na seminarju na kratko pregledamo zakonske predpise in vaše obveznosti in pravice v primeru inšpekcijskega nadzora. Vabljeni na DATO!

Več informacij

Vir: Evropska komisija

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo podjetništvo zanimivosti

Oznakeandroid aplikacija avtorski članki evropska komisija google konkurenčnost pametni mobilni telefoni spletno iskanje tablični računalnik

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/04/22/evropska-komisija-googlu-ocita-da-preprecuje-konkurencnost/