O-STA

Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti

Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi lahko pristane na vaši delovni mizi, če je vaš delodajalec ocenil, da ste nesposobni. Med razloge nesposobnosti sodita tudi odvzem vozniškega izpita in neopravljen strokovni izpit.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Četudi vam je delodajalec podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, lahko vašo karierno pot nadaljujete samostojno! Ker vsaka kriza prinaša novo priložnost, vaš hobi ali idejo izkoristite sebi v prid in ustvarite biznis!

Več informacij

Med razloge za podajo redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu s strani delodajalca spada tudi odpoved iz razloga nesposobnosti. To področje zakonsko ureja Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1).

Odvzem vozniške in neopravljen strokovni izpit

Če mora delavec imeti posebno dovoljenje za opravljanje svojega dela, vendar to dovoljenje izgubi (na primer odvzem vozniškega dovoljenja, ko mora delavec pri svojem delo nujno uporabljati vozilo), je redna odpoved pogodbe o zaposlitvi lahko korak, ki ga stori delodajalec. Tudi v primerih, ko mora delavec na podlagi pogojev v dogovorjenem času po sklenitvi delovnega razmerja opraviti določen strokovni izpit ali imenovanje v naziv, pa tega ne opravi (npr. strokovni izpit in izpit iz upravnega postopka), mu delodajalec lahko poda odpoved.

Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti: kdaj še?

Med razloge za odpoved pogodbe iz razloga nesposobnosti se šteje nedoseganje pričakovanih delovnih rezultatov, ker delavec dela ne opravlja pravočasno, strokovno in kakovostno in s tem ne izpolnjevanje pogojev za opravljanje dela.

Razlog nesposobnosti za odpoved pogodbe obstaja, kadar delavec kljub trudu oziroma prizadevanju ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov oziroma postavljene norme. To pomeni, da delavec dela ne opravlja pravočasno, ga opravlja nestrokovno ali nekakovostno, ker na denimo nima dovolj znanja ali je nespreten. V primeru, da delavec namerno ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov, se pojavlja vprašanje o redni pogodbeni odpovedi iz krivdnega razloga. Zaradi presoje razloga nesposobnost je pomembno, da delavec pred pričetkom pogodbe ve, kakšni so pričakovani delovni rezultati, ki jih mora izpolnjevati. Norma, ki jo morajo delavci dosegati, ne sme biti postavljena tako, da jo večina zaposlenih ne more doseči.

Med razlogi za odpoved pogodbe o zaposlitvi je tudi delavčeva nesposobnost!

Klikni in deli

Delodajalec mora pisno podati očitke, delavec se lahko zagovarja

Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti ob tem posebno pozornost navaja tudi roku za podajo pogodbe. Delodajalec jo mora podati najkasneje v šestih mesecih od nastanka utemeljenega razloga, minimalni odpovedni rok pa je 15 dni, ki se glede na delovno dobo delavca podaljšuje. O podaji pogodbe mora pred podajo odpovedi delavca pisno seznaniti z očitanim razlogom nesposobnosti in mu omogočiti zagovor v roku, ki ne sme biti krajši od treh delovnih dni, razen v izjemnih primerih.

IZOBRAŽEVANJE

Kako pripraviti uspešen poslovni načrt?

Pod DATINIM mentorstvom napišite poslovni načrt in z njim zablestite v poslovnem svetu!

Več informacij

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo kadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki nedoseganje norme odpovedni rok pogodba o zaposlitvi pričakovani rezultati razlog nesposobnosti redna odpoved pogodbe o zaposlitvi zdr-1

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/05/03/redna-odpoved-pogodbe-o-zaposlitvi-iz-razloga-nesposobnosti/