O-STA

Podpora bodočim inženirjem

Mladi nabirajo znanje v teoriji in praksi, preko različnih aktivnosti pa se pripravljajo na svojo karierno pot. Eden takih izzivov je tudi tekmovanje ALI JE KAJ TRDEN MOST?!, ki poteka v organizaciji Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Maribor, pri njihovem udejstvovanju pa jih spodbuja tudi mariborski Europark.

V treh dneh so morali tekmovalci zasnovati in zgraditi most, ki se je moral porušiti pod čim večjo obremenitvijo. Vendar ni šlo za kakršenkoli most - narediti so ga morali iz špagetov, zmagala pa je ekipa, katere most je prenesel največjo obremenitev. Tekmovanje 34-ih ekip bodočih inženirjev se je pravkar zaključilo, produktivno druženje mladih ob kreativnih izzivih pa so s sponzorstvom podprli tudi v največjem mariborskem trgovskem središču Europark: "Lepo je videti mlade, kako z veseljem in strastjo sodelujejo pri zahtevnih nalogah, ter izpopolnjujejo svoje znanje in nabirajo nove izkušnje. Ob tem se pa še odlično zabavajo. Zato je prav, da jim pomagamo in jih spodbujamo pri tovrstnem udejstvovanju." pravi center managerka Europarka Simona Mandl.

Za sodelovanje v tekmovanju je pomembno tehnično predznanje konstrukcij, predvsem pa inženirsko razmišljanje, presoja in zmožnost uporabe matematično-analitičnega modela. Iz matematičnega opisa konstrukcije, ki je lahko narejen s programskim paketom ali "peš", je potrebno razbrati ključne podatke za dimenzioniranje in določitve maksimalne sile pred porušitvijo. Na začetku je bilo to manjše tekmovanje med študenti Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru, ki pa se je z leti širilo in tako preseglo meje Slovenije. Tekmovanja so se tako že udeleževali študenti iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Romunije in Avstrije. Mladi so si ogledali tudi Maribor in se podali na pokušino lokalnih dobrot.