O-STA

BABIČINA ZGODBA O ZELIŠČIH BO ZAPISALA ZADNJI LETOŠNJI LIST

Jutri bodo učenci Osnovne šole Vodice, obiskali Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, kjer jih bodo stanovalke Doma popeljale v svet zelišč. Projekt je letos prvič vpet v vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010 in v katerem je doslej sodelovalo že prek 45.000 otrok, mentorjev in staršev iz vseh regij Slovenije. Cilj projekta Babičina zgodba o zeliščih je osveščanje otrok o pomenu vzgoje, prepoznavanja in uporabe zelišč, ki jih lahko pridelamo v skoraj vsakem okolju in v skoraj vseh pogojih.

Od pradavnine so ljudje spoštovali naravo, prepoznavali zeli in jih preskušali ter tako prepoznavali njene blagodejne in zdravilne učinke na človeka. Modrost se je predajala iz roda v rod in s projektom Babičina zgodba o zeliščih, se skušamo vrniti v ta čas, ko nam lahko gospe, ki svoje znanje uporabljajo in dopolnjujejo že desetletja, pomagajo pri prenosu uporabnih in koristnih znanj o zeliščih. O njih se bodo jutri s stanovalkami učenci pogovarjali, jih okušali, vonjali, si skuhali čaj, če ne bo prevroče in pripovedovali zgodbe. Koordinatorica projekta na DSO Damijana Hudolin je povedala, da bo jutrišnje srečanje namenjeno sajenju zelišč v njihove balkonske gredice, ob čem se bodo pogovarjali tudi o zdravilnih učinkih poletnih zelišč, kot so rožmarin, timijan, lovor, sivka in druga. Stanovalke Doma starejših občanov namreč že vrsto let vztrajno nabirajo in vzgajajo zelišča na svojih balkonih in drugih površinah, ki ponujajo nekaj sonca in vodstvo Doma se je nemudoma odzvalo na povabilo društva k sodelovanju.

Z jutrišnjo izvedbo se zaključuje četrti in zadnji obisk DSO v vseh letnih časih in tem šolskem letu. Prva je bila skupina sedmih učenk in učencev OŠ Roje, kjer izvajajo vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. S stanovalkami so se pogovarjali o jesenskih zdravilnih zeliščih (šipek, dobra misel, jerebika, divji kostanj) in njihovi uporabi. "Predstavili smo uporabo sivke, potem pa smo skupaj delali vrečke proti moljem. Vanje smo dali sivko, divji kostanj in orehovo listje. Gospe so vse to nekdaj uporabljale," je povedala Hudolinova. Mentorica OŠ Roje Lucija Kodrca pa je srečanje tako opisala: "Bili smo zelo lepo sprejeti. Preživeli smo dve prijetni urici. Izvedeli smo tudi kar nekaj novega. V mesecu marcu jih bomo povabili na povraten obisk na našo šolo in se že veselijo ponovnega srečanja."

Pozimi so se stanovalke Doma srečali z otroki OŠ Marije Vere iz Kamnika pod vodstvom mentorice Sonje Dobovšek. Na srečanju so stanovalke doma z otroki izdelovale zeliščno sol, med tem pa odpeli nekaj "zeliščnih pesmi", izmenjali nekaj "zeliščnih pregovorov" in se pogovarjali o tem, s katerim zeliščem se odganjajo obolenja. Mentorica na tej šoli je povedala, da imajo njihovi otroci veliko znanja o vrtnarjenju in da se pri ostankih hrane pozna, kdo od njih je član vrtnarskega krožka na šoli. "Za temi učenci redko kdaj ostane kaj na krožniku," je ponosno povedala gospa Dobovšek.

Ob obisku šolarjev iz Zavoda sv. Stanislava iz Ljubljane, so bile stanovalke DSO vesele kramljanja z njimi, še posebej, ker so jih obiskali zgolj dečki, ki so pokazali veliko znanja o spomladanskih zeliščih.

Za morebitne objave se vam najlepše zahvaljujemo.

V kolikor bi se želeli udeležiti srečanja, nas o tem čim prej obvestite.

O vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec

Cilj projekta Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki poteka že od leta 2010, je pomagati vzgojno-izobraževalnim ustanovam na poti k ohranjanju kulturnega, naravnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvoju zdrave samopodobe posameznika ter spoštljivega in odgovornega odnosa človeka do okolja in narave. S projektom želi društvo Planet Zemlja doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

V natečaju je doslej sodelovalo preko 450 zavodov, naziv jih je pridobilo preko 220, v njem pa je aktivno sodelovalo prek 45.000 otrok, mentorjev in staršev.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja že deveto leto deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 pa tudi po Zakonu o varovanju okolja.

Več informacij:

www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

FB: Društvo Planet Zemlja